IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилният политически сигнал към Москва

Руското ръководство се надява, че Западът бавно се уморява от Украйна, но кадрите на Зеленски във Вашингтон показват точно обратното

10:51 | 22.12.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Без подкрепата на Съединените щати Украйна нямаше да може да устои на руската атака. Със сигурност нямаше да успее да освободи голяма част от териториите, първоначално окупирани от Русия, без американските оръжейни доставки.

Приносът на европейските членове на НАТО за отбраната на Украйна е значителен, но решаващият фактор за факта, че бойната смелост и креативността на украинците доведоха и до успехи срещу агресора, беше помощта от САЩ. Това е вярно не само в материален, но и в политически смисъл. Ако Вашингтон не беше поел инициативата, доставките на оръжие от Европа вероятно щяха да бъдат по-малки. Това важи с особена сила за Германия, която трябваше да бъде принудена да достави не само каски и линейки, пише в свой коментар за Frankfurter Allgemeine Zeitung политическият редактор на медията Райнхард Фезер. 

Байдън е правилният човек на правилното място

Въпреки че някои от изявите на американския президент Джо Байдън може да демонстрират напредналата му възраст, а някои от изявленията му да не са добре обмислени, той доказа, че е правилният човек на правилното място пред бруталното предизвикателство към демократичния свят от страна на режима в Москва. Ето защо е логично първото пътуване на украинския президент в чужбина след началото на мащабната руска агресивна война да бъде именно във Вашингтон.

Фактът, че пътуването на Володимир Зеленски до Америка беше оценено негативно в Кремъл още преди украинският президент да пристигне там, показва, че то изпраща правилния политически сигнал към Москва. Руското ръководство се надява, че Западът бавно се уморява от Украйна. Кадрите на Зеленски във Вашингтон и обещанието на Америка да достави системи Patriot показват обратното. В същото време те са успокоение за страните от Източна и Централна Европа, които се чувстват застрашени от Русия. И трябва да бъдат стимул за Берлин да помогне още повече на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: khao, толкоз е независима, че ако не са доставките на оръжие, вече да го няма украинския диктатор. Я пак разкажи кога е създаена Украината и как се е осъществил прираста на земи към нея, евроатлантик недоучен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: Tikva007 иска ти се това което си написал да има поне малко истина, нали ... Украйна е независима държава, която е създадена преди вашата ***, глупппава копейка! Ако твърденията ти са верни, това значи че цялото руско ръководство са някви американски агенти и играят по тяхната ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
*Ако Вашингтон не беше поел инициативата, доставките на оръжие от Европа вероятно щяха да бъдат по-малки.* - Да не кажем - никакви. Защото нямаше да има война. Украйна е американски проект и инициативата винаги идва от Вашингтон. Не случайно, пак от там идва инициативата, Зеленски да се готви за мирни преговори. САЩ постигнаха всичките си цели в Европа чрез войната в Украйна и е време тя да бъде спряна, защото започва да носи неприемливи рискове. Това е истинският политически сигнал към Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още