IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Вътев: Целият икономически модел в аграрния сектор е тотално сбъркан

Вносът на месо е въпрос на национална продоволствена сигурност, коментира съсобственикът на "Тандем-В"

11:57 | 05.02.22 г.
К. Вътев: Целият икономически модел в аграрния сектор е тотално сбъркан

Ако спре вносът на месо до три месеца българските месопреработватели няма да има какво да преработват. Това е въпрос на национална продоволствена сигурност. Това каза Кирил Вътев, съсобственик в "Тандем-В", в интервю за Bloomberg TV Bulgariа.

Ако при една следваща криза се затворят продоволствените коридори, България ще спре много бързо да произвежда не само месни, но и млечни продукти, коментира гостът.

"Целият икономически модел на България в аграрния сектор е тотално сбъркан, не от сега, а от много години. У нас няма нито един кооператив, като съвременните европейски кооперативи, които са в синергия по цялата хранителна верига. При нас има антагонизъм", заяви гостът.

Ние изнасяме огромни количества зърно за фураж и слънчогледов шрод, като примерно Нидерландия е един от основните клиенти на България, а внасяме оттам месо, мляко, семена, торове, препарати, дори компостирана почвена смес, а в сравнение с Нидерландия ние имаме несравнимо повече природни ресурси, подчерта Вътев. "Почти е ликвидирана науката и въпреки че все още имаме световноизвестни учени в генната наука, разбихме генофонда", коментира гостът.

"Създадени са едни контрабандни вериги, преди по експорта, а сега по импорта. Има хора с виртуални животни, виртуални градини, а реално внасят и продават стока, която се продава като българска, а реално не е. Наложи се един абсурден термин - субсидиовъди. Това е голям бич за българската икономика и аграрния сектор", смята Вътев.

Докато в България не се приеме закон за браншови организации със задължително членство и членовете да се контролират вътрешно, като конкуренти, за лоялно участие на пазара, нямаме шанс нещо да се подобри в аграрния сектор и хранителната промишленост, категоричен бе събеседникът. "Държавата не е в състояние да смогне, защото ситуацията създава богата хранителна среда за корупционни практики и контрабандни канали", смята той.

"Проблемите се коренят в начина, по който е извършена националзацията и след това приватизацията. В обръчите от фирми около партиите. Пазят се олигарси, които са приближени до определени политически кръгове, докато в другите страни това го няма. Румъния беше последната срана, която ликвидира тези практики и тръгна много силно напред. Неслучайно български преработватели преместиха производствата си там", отбеляза Вътев.

Целият разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още