IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Парламентът на Северна Македония ще приеме френското предложение

Какви промени ще има в конституцията на РСМ и каква позиция ще заеме страната ни в преговорния процес, коментират М. Керемедчиев, М. Зафиров и Ат. Величков

13:05 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Парламентът на Северна Македония ще приеме френското предложение

Парламентът на Северна Македония ще приеме френското предложение за започване на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз. Това коментираха в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев, дипломатът от ООН Мирослав Зафиров и журналистът Атанас Величков. Според тях обаче проблемите и по-важните стъпки започват след това.

„ВМРО-ДПМНЕ и „Левицата" останаха основни противници на френското предложение. Двете явно са с проруска ориентация, натискът отвън е своя апогей. Провежда се типичен балкански цирк. Дезинформацията и пропагандата на улицата са изключително изострени, напрежението ще продължава да ескалира. Предложението ще бъде прието в парламента, но при следващите крачки ще има напрежение", коментира Керемедчиев.

Според него по-важно е, че Урсула фон дер Лайен отиде в Скопие, а не в София, което по думите му означава, че натискът върху България рязко спадна.

Той е на мнение, че в последните месеци България има непоследователна и неубедителна външна политика, затова е добре точно в този момент да замълчим. „Преговорният процес тепърва трябва да стартира. Има още поне две години преди РСМ и Албания да започнат реални преговори за влизане в ЕС. Европейската комисия трябва да обясни на РСМ, че или приема споразумението, или няма да има друго предложение“, посочи Керемедчиев.

Зафиров смята, че става дума за вътрешнополитическа разпра и хората в Скопие изглеждат твърде емоционални. Той е категоричен, че България трябва да отстоява позицията си след като през последните месеци е излъчила недотам убедителни сигнали. „Не е лошо да консолидираме поведението си, тъй като си заслужава да бъдем по-ясни в посланията си към Скопие", каза дипломатът от ООН.

Той е убеден, че с решението да вдигнем ветото тепърва ще се наложи да участваме активно в преговорния процес със Северна Македония и Албания. „Което и политическо ръководство да дойде, то трябва да дава ясни сигнали към МВнР да защитава националния ни интерес“, съветва Зафиров. Той се надява, че професионалната гилдия от нашата страна ще си свърши работата, „за да не се окаже, че някой в Скопие си позволява да интерпретира неща, които ние смятаме за договорени“.

Дипломатът смята, че продължаваме да се сблъскваме с недопустимия тон на официалните власти в Скопие, който си позволяват да не спазват двустранните споразумения.

Милен Керемедчиев добави, че всички албански партии подкрепят френското предложение и започването на преговори. Той потвърди, че втората крачка е реалната промяна на Конституцията, но смята, че това не може да се случи без депутатите от ВМРО-ДПМНЕ.

"България първа повдигна въпроса за разделяне на преговорните процеси. Това не беше прието в Брюксел. Сега има изказване на Рюте, който казва: ако РСМ не приеме, ние ще подкрепим Албания да тръгне сама по своя път. Това е добро предложение, което би наложило много по-голямо напрежение върху политическата система в РСМ, отколкото в момента съществува", изтъкна бившият зам.-външен министър.

Той не изключва варианта македонците да не спазят двустранните споразумения. При всеки такъв случай се пише доклад до ЕК, в който се казва, че РСМ не спазва споразумението и не може да продължи по начертания път. „Поне 12 години ще си говорим за РСМ като кандидат-член на ЕС, прогнозира Керемедчиев.

Главният редактор на tribuna.mk Атанас Величков подчерта, че хората са разделени, а вчера в парламента „се разигра цирк“. „Опозиционно настроените подкрепят това, което се случва в парламента. Главните герои ВМРО-ДПМНЕ и „Левицата" показват патриотизъм и отпор, които са само в техните глави и опитват да се представят като формирования, които ще спасят РСМ от апокалипсис", коментира журналистът.

Той е убеден, че френското предложение ще бъде прието, но сериозната работа идва след това, защото е нужна промяна в Конституцията. „Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, каза, че неговата партията няма да подкрепи такова нещо“, припомни Величков.

По думите му в протестите в Скопие участват основно привърженици на двете опозиционни партии и почти няма неутрални хора. „Това не са мнозинството хора в Македония, подчерта журналистът, който очаква протестите да продължат и след решението на парламента за френското предложение. – Борят се против правителството, а не мисля, че имат желание и капацитет да бъдат на мястото на Ковачевски и неговото правителство.“

Кои са предизвикателствата през РСМ в преговорния процес по европейския ѝ път? Ще успее ли РСМ да премине без проблеми през преговорната глава за добросъседство и спазване на човешките права?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още