IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Потребителската кошница поскъпна с 24%, сериозен проблем ще са доставките

На европейския пазар може да видим по-високи ценови равнища, но не и липса на стоки от първа необходимост, посочи Владимир Иванов, председател на ДКСБТ

11:35 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Цената на потребителската ни кошница се е увеличила с 24%. Пазарът на хранителни стоки не е основният проблем, защото се наблюдава световно успокоение на цените. Все по-трудни обаче са логистичните канали. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов.

"Имаме стабилен пазар и относително равновесие, тъй като все още е неизвестно какво ще се случи на енергийния пазар. Изживяхме пика през април, след което настъпи едно успокоение в края на май, оттогава е "равна линия" - имаме постоянно равнище на цените. По-големият спад е при плодовете и зеленчуците заради по-добрата реколта. Нещата не са толкова черни, колкото се обрисуват", заяви той.

Според Иванов няма сътресение при предлагането на стоки и продукти.

"Данните на ООН показват четвърти месец понижаваща индексация на цените на храните, но в същото време се говори за продоволствена криза", констатира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той е на мнение, че газ ще има, но потенциалната му по-висока цена може да повлече определен род изменения в равнищата на цените, но не и драстични параметри.

По думите му има доста сериозно свиване на търсенето на хранителни продукти.

"Компромис с качеството при една такава жестока ценова конкуренция винаги има. Нормално е, когато доходите изостават, да се търсят по-нискокачествени продукти на ниски цени", коментира той.

Иванов констатира, че месото е на по-изгодни цени от зеленчуците. „Най-евтиният и подходящ продукт за храна в момента е свинското месо от гледна точка на енергийната му стойност", посочи експертът.

В отговор на въпрос удачно ли е да бъде въведен таван на цените на храните, Иванов каза, че "намесата по-скоро ще доведе от негативи".

"На европейския пазар може да видим по-високи ценови равнища, но не и липса на стоки от първа необходимост", обобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Какви са тенденциите в цените на стоки и храни? Изостават ли доходите въпреки компенсаторните механизми? Може ли да има намеса в цените с „таван“ и как би се отразило това на пазара? Уместна ли е европейска инициатива с мерки за контрол върху енергийните ресурси? До какво ще доведат евентуални регулации на пазара?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още