IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Вълканов: Инфлацията преориентира потребителите към стоки в промоция или с намалена цена

Големите търговски вериги остават атрактивен канал за покупка от страна на домакинствата, посочи изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия

19:00 | 08.09.22 г.
Н. Вълканов: Инфлацията преориентира потребителите към стоки в промоция или с намалена цена

„Големите търговски вериги си остават атрактивен канал за покупка от страна на домакинствата заради ценовите промоции и акции. При собствените марки на хранителните вериги се регистрира стабилно търсене, породено от изключително добрата комбинация между цена и качество. При тези марки качеството се съблюдава изключително строго, защото обикновено е по рецептура на самите търговски вериги, коментира той. – При хранителните продукти българските доставчици са предпочитани, защото потребителят ги търси.“

Вълканов е категоричен, че търговските вериги имат интерес да развиват и задълбочават отношенията с българските производители, но настоява държавата да си свърши работата чрез по-интелигентно управление на подкрепата за дадени сектори, за да се обезпечи тяхната производствена ефективност и да могат те да са конкурентни на вноса.

„Компаниите полагат страхотни усилия, така че ценовият шок да не се усеща толкова много от потребителите”, заяви той.

Що се отнася до кризата с доставките Вълканов посочи, че се забелязва преориентиране на част от компаниите към алтернативни доставчици, които работят по-близо и по-лесно могат да адаптират производството си. „Виждаме процес на приближаване на доставчиците до компаниите чисто географски“, каза изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия.

По думите му логистичните предизвикателства в момента са много големи.

„Случващото се по река Дунав със засушаването и спирането на превоза по нея, пренасочи трафика към двата единствени моста, които имаме между България и Румъния. Това доведе до огромни задръствания и опашки, както и до много сериозни усилия въпреки това асортиментът по щандовете да бъде постоянен. Тук много остро се вижда огромното изоставане на България по отношение на обезпечаване на транспортна и логистична осигуреност. Виждаме, че на българските граници трафикът се затормозява изключително много и затова трябва да се вземат спешни мерки от страна на държавата“, съветва Николай Вълканов.

Изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия отбеляза, че в диалога между организацията и държавата има известен успех по отношение на нормативната рамка и за пример даде отпадането на ДДС върху дарените храни.

Постига ли се баланс между интересите на търговските вериги и земеделските производители? Ориентират ли се търговските вериги към възобновяеми източници и успяват ли да си набавят алтернативни енергийни източници? Ще се облекчи ли процедурата по присъединяването им към енергопреносната мрежа?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още