IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Балкански: Българските стартъпи усещат вятъра на промяната при рисковия капитал

Не е въпрос дали ще има корекция, а кога тя ще се случи, посочи партньорът в Sequoia Capital

15:38 | 31.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Proxyclick Visitor Management/ Unsplash</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Proxyclick Visitor Management/ Unsplash

 

Българските стартъпи добре са усетили вятъра на промяната в рисковите инвестиции. Това мнение изрази с директно включване от Сан Франциско за предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Богомил Балкански, партньор в Sequoia Capital – една от най-активните компании за рисково финансиране в света.

За пример той даде решението на Gtmhub да ускори плановете си за привличане на капитал. Компанията набра 120 млн. долара в края на миналата година, като първоначалните планове бяха това да направят през лятото на тази година.

„Една хубава българска поговорка гласи: „Гонят ли те – бягай! Дават ли ти – вземай!". 2021-а беше може би най-добрата година за основателите на стартъпи, които търсеха финансиране. За повече от 20 години в Силициевата долина не помня по-добра конюнктура за набиране на рисков капитал“, заяви Балкански.

Експертът прогнозира, че предстоящите повишения на основните лихви от Федералния резерв и отнемането на ликвидност от системата ще засегнат фондовата борса. Ако се стигне до корекция на Wall Street, това ще се усети до няколко месеца в света на рисковите инвестиции – венчър капиталът следва плътно развитието на фондовата борса.

През последните седмици имаше резки спадове при акциите на технологични компании.

„Не се наемам да прогнозирам дали това е временен спад, или началото на спукването на този балон – времето ще покаже“, коментира Балкански и посочи, че законите на физиката все още важат на финансовите пазари. "Нищо не върви само нагоре, в един момент ще дойде спад. Според мен не е въпрос дали ще има корекция, а кога тя ще се случи.“

Той разкри, че в момента най-обсъжданият въпросът е: Ако даден стартъп има планове за привличане на капитал по-късно през тази годин,а дали да ги изтегли и да действа бързо, след като „бъдещето е неясно“.

„Това обсъждаме усилено с основателите на стартъпи и с всички изпълнителни директори на фирми в нашето портфолио“, обясни партньорът в Sequoia Capital.

Богомил Балкански е убеден, че огромното количество пари, които се напечатаха от централните банки в световен мащаб, са причина за рекордните инвестиции в стартъпи през 2021 г. По данни на платформата CB Insights през 2021 г. инвестираният рисков капитал в непублични технологични компании се оценява на 621 млрд. долара, което е увеличение със 111% спрямо 2020 г. Подобен ръст се наблюдава за първи път от началото на XXI век.

Експертът потвърди, че през 2021 г. основната проява на инфлацията беше при цените на финансовите активи и затова има рекорд след рекорд на фондовите борси по цял свят. „Когато фондовият пазар се вдига, инвеститорите в непублични компании стават много по-активни и дръзки“, напомни той.

Как преценяваш от личен опит финансовите катаклизми и дотком балона в САЩ в края на 90-те години. Какви нови тенденции има в рисковото финансиране? Защо финтех секторът е №1 по привлечен рисков капитал? Стават ли по-внимателни в Sequoia Capital, когато инвестират в стартъпи с крипто фокус? Каква е инвестиционната стратегия на компанията по отношение на новите и перспективни сектори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още