IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сундар Пичай: Google не ограничава конкуренцията

YouTube Shorts, която е конкурент на TikTok, се радва на добър старт според главния изпълнителен директор на Alphabet

11:47 | 07.09.22 г.
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай защити компанията срещу твърденията, че действа срещу конкуренцията, като се позова на утвърдени конкуренти на пазара на онлайн реклама и на популярното мобилно приложение TikTok като примери за засилена конкуренция в технологиите, пише Bloomberg.

Пичай направи коментарите късно във вторник в рамките на събитието Code Conference в Лос Анджелис. По думите му компанията е „проконкурентна“.  Той посочи Apple и Microsoft за конкуренти в рекламния бизнес и TikTok – като конкурент във видео сферата. Пичай заяви, че YouTube Shorts, която води битка с TikTok, се радва на „добър старт“.

„Конкуренцията в технологиите е свръхинтензивна“, заяви Пичай. Възходът на TikTok “показва, че има конкуренция в сферата“ и „колко жизнен е този пазар“ в сравнение с минали години.

През 2020 г. Министерството на правосъдието съди Google, обвинявайки компанията, че доминира на пазара на търсачки, с което нарушава антимонополните закони. Гигантът притежава най-популярната онлайн търсачка и на този пазар има малко конкуренция в лицето на Microsoft Bing и Yahoo Search. Министерството също така се подготвя да заведе дело срещу Google заради твърдения, че компанията незаконно доминира и на пазара на дигитална реклама, заявиха миналия месец пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

„Дали се будя и се притеснявам за нещата, които се задават?“, коментира Пичай във вторник. „Абсолютно.“

В отговор на въпрос от публиката за таксите, които Google плаща на Apple, за да бъде търсачка по подразбиране в уеб браузъра Safari, ползван в iPhone, iPad и Mac, Пичай коментира, че сделката е „стандартна“ и компанията се е конкурирала с други за нея.

Освен това Пичай заяви, че Google ще продължи да прави придобивания, които имат смисъл за компанията. Той цитира покупката на Fitbit и отбеляза, че технологията, която е получила от нея, ще послужи в следващия Pixel Watch, който той носеше на сцената.

Въпреки че по-рано тази година Пичай каза, че Google не обмисля придобиването на Twitter, той отказа да коментира интереса към поглъщането на Pinterest.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още