IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издателят на речника Merriam-Webster планира IPO

Britannica Group ще има приходи от близо 100 млн. долара през 2022 г.

09:44 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Britannica Group – издателят на речника Merriam-Webster, както и на емблематичната едноименна енциклопедия – обмисля първично публично предлагане още следващата година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Компанията, която сега е образователно-технологичен бизнес с предимно дигитални продукти, може да бъде оценена на над 1 млрд. долара в IPO, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Тя обмисля и привличането на частен капитал преди листването, допълват те.

Моментът на листването на акциите ще зависи от пазарните условия и Britannica може да реши да остане извън фондовия пазар, добавят те.

Britannica – основана преди над 250 години, ще има приходи от близо 100 млн. долара през 2022 г., заяви главният изпълнителен директор Хорхе Кауз в интервю. Основната част от тях идват от продажбите на онлайн материали, след като компанията „пенсионира“ по-голямата част от печатната си дейност преди десетилетие. Britannica има общ темп на растеж и марж на печалбата от около 50%, каза той.

„Виждаме значителен ръст на приходите и на маржа. Затова очевидно искаме да продължим да растем“, казва Кауз. „Но тъй като пазарът се променя толкова бързо, особено след Covid, искаме да навлезем на публичните пазари, за да ускорим растежа“, допълни той.

Базираната в Чикаго компания се фокусира върху изграждането на дигитална учебна програма – базова грамотност, математически умения и умения, преносими през различни сфери. Освен това тя разработва курсове по английски език за международни пазари като Латинска Америка и Азия, каза Кауз.

Затварянето на училищата по време на пандемията с коронавируса насочи фокуса върху образователните технологии, оценявани на пазар от 45 млрд. долара на световно ниво при обучение от 12 класа. Бумът облагодетелства технологично-образователни стартъпи като Byju – индийския конкурент на Britannica, търсеща ново финансиране, което би я оценило на 23 млрд. долара, според доклади.

Кауз казва, че пазарът за образователни технологии е много фрагментиран и няма дори един играч, чийто дял да е над 2%.

Той добавя, че пазарните условия ще определят кога ще се случи IPO. “Наистина искаме да определим момента така, че нашите сегашни и бъдещи акционери да спечелят от това, което правим“, казва той.

Merriam-Webster продължава да държи надмощие над език в англоезичния свят, актуализирайки речниците си, за да отразява нови думи и употреба. Тази седмица речникът обяви 370 нови думи, включително „видео звънец на врата“ и adorkable – комбинация от очарователен и глуповат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още