IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon инвестира над 1 млрд. евро в европейски парк от електрически микробуси 

Флотилията на концерна от електрически микробуси в Европа трябва да се увеличи повече от три пъти - от 3000 до над 10 000 превозни средства до 2025 г.

08:00 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимкa: Bloomberg LP
Снимкa: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc заяви, че през следващите пет години ще инвестира повече от 1 млрд. евро (974,8 млн. долара) в електрически микробуси, камиони и центрове за пакетиране с ниски емисии в Европа, ускорявайки стремежа си да постигне нулеви нетни въглеродни емисии.

Търговецът на дребно заяви, че инвестицията е насочена и към стимулиране на иновациите в транспортната индустрия и насърчаване на повече обществена инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства, предава Ройтерс. 

Американският онлайн търговец на дребно заяви, че инвестицията ще помогне на флота му от електрически микробуси в Европа да се увеличи повече от три пъти - от 3000 до над 10 000 превозни средства до 2025 г.

Компанията не съобщи какъв дял от европейския ѝ автопарк за доставки е електрически днес, но заяви, че тези 3000 микробуса с нулеви емисии са доставили над 100 милиона пакета през 2021 г.

Amazon заяви, че също така се надява през следващите години да закупи повече от 1500 електрически тежкотоварни автомобила - използвани за доставки на „средната миля" до центровете за пакетиране (от производителя до складовете, б. ред.). 

Въпреки че редица големи логистични фирми - включително компаниите за доставка на праткиUnited Parcel Service Inc (UPS.N) и FedEx Corp (FDX.N) - са поели ангажимент да закупят голям брой електрически микробуси и камиони с нулеви емисии, все още няма много такива на пазара. 

Редица стартъпи се надпреварват да предлагат на пазара електрически микробуси или камиони и са изправени пред нарастваща конкуренция от страна на утвърдени производители като General Motors и Ford Motor. 

Най-голямата поръчка за електрически ван на Amazon е за 100 000 автомобила от Rivian Automotive Inc до 2025 г.

Компанията заяви, че наред с електромобилите ще инвестира и в хиляди зарядни устройства в заводи в Европа. Търговецът на дребно заяви, че ще инвестира и в удвояване на европейската си мрежа от центрове за „микромобилност" от повече от 20 града в момента.

Amazon използва тези централно разположени центрове, за да използва нови методи за доставка, включително електрически товарни велосипеди или пешеходни доставки, за да намали емисиите.

Компанията планира да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2040 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още