IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да продаде 25 млн. устройства за виртуална реалност до 2026 г.

Страната обяви план, с който ще се опита да се превърне в лидер в индустрията

17:37 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Китай обяви първия си план за действие, посветен на виртуалната реалност, според който целта на страната е индустрията да продаде над 25 млн. устройства, като стойността ѝ ще надхвърли 350 млрд. юана (48,20 млрд. долара) до 2026 г., предава Ройтерс.

Планът беше публикуван от пет министерства в Пекин, водени от Министерството на индустрията и информационните технологии. В текста виртуалната реалност е определена като ключова индустрия за дигиталната икономика съгласно 14-ия петгодишен план за развитието на страната.

Документът включва добавена и смесена реалност в дефиницията за виртуална реалност.

Първият план за действие отразява амбициите на Пекин да стане водещ във виртуалната реалност в света и поставя много подробни цели. Но не се уточнява дали целта от 25 млн. устройства се отнася до годишни или общи продажби между 2022 и 2026 г.

През първата половина на тази година Китай е продал над 1 млн. устройства за виртуална и добавена реалност, сочат данни на IDC.

Планът включва и цел за увеличаване на общата стойност на индустрията до над 350 млрд. юана, което според министерствата обхваща и хардуерните, и софтуерните продажби.

Те допълват, че Китай ще трябва да поддържа 100 основни компании и да има 10 публични платформи за услуги за индустрията до 2026 г.

Китайската академия за информация и комуникации, държавен мозъчен тръст, публикува доклад, в който се казва, че мотивацията на Китай за плана трябва да се разглежда в контекста на това, че правителствата на Съединените щати и Южна Корея са идентифицирали виртуалната реалност като важна индустрия.

Освен това споменава глобални технологични гиганти като Meta Platforms, Microsoft, Apple, Google и Tencent като компании, които търсят възможности за бърз растеж в същата област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още