IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon: Съкращенията ще продължат и през 2023 г. 

Анди Джаси се опитва да намали разходите на фона на забавянето на растежа в няколко области на бизнеса на концерна

10:14 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Анди Джаси заяви, че гигантът в електронната търговия ще съкращава работни места и през 2023 г., тъй като се адаптира към условията на бизнеса - това е първият му публичен коментар относно плановете за намаляване на разходите, които вълнуват служителите на Amazon след съобщенията, че концернът планира да закрие около 10 хил. работни места.

„Лидерите в цялата компания работят с екипите си и разглеждат нивата на работната сила, инвестициите, които искат да направят в бъдеще, и приоритизират това, което е най-важно за клиентите и дългосрочното здраве на бизнеса ни", каза Джаси в изявление в четвъртък. „Тазгодишният преглед е по-труден поради факта, че икономиката продължава да е в трудна ситуация, а през последните няколко години наемахме бързо служители“, признава той, цитиран от Bloomberg.

Джаси заяви, че за промените са били уведомени служители в бизнеса с устройства и книги на компанията и че на някои в организацията „Хора, опит и технологии" на Amazon, която включва специалисти по набиране на персонал и човешки ресурси, са били предложени доброволни напускания. Според документите, прегледани от Bloomberg, на много от служителите са били дадени 60 дни, за да си намерят нова работа в рамките на компанията, което ще бъде последвано от обезщетение в зависимост от трудовия стаж, ако не успеят да си намерят нова позиция. 

„Годишният ни процес на планиране продължава и през новата година, което означава, че ще има още съкращения на длъжности, тъй като лидерите продължават да правят корекции", каза Джаси. „Тези решения ще бъдат споделени със засегнатите служители и организации в началото на 2023 г.“. 

Джаси се опитва да намали разходите на фона на забавянето на растежа в няколко области на бизнеса на Amazon. Компанията прогнозира най-ниското досега увеличение на приходите за празничното си тримесечие. През последните няколко месеца Джаси замрази наемането на някои корпоративни длъжности и е закрил няколко експериментални и по-малки програми. 

Amazon е сред поредица технологични компании, като Meta Platforms Inc. и Salesforce Inc., които премахват работни места след години на бърз растеж. В края на март броят на служителите на пълно и непълно работно време в Amazon достигна 1,62 млн. души, а към 30 септември спадна до 1,54 млн.

Някои от служителите критикуваха Джаси за това, че е запазил мълчание тази седмица, след като съкращенията станаха публично достояние, и се питаха защо не е разговарял с тях за ситуацията, както главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг направи със своите служители чрез виртуална среща. При оскъдната информация от страна на мениджърите онлайн таблата за съобщения на Amazon бързо се напълниха с публикации от хиляди служители, които обменяха мнения за съкращенията и обезщетенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още