IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon, Nestlé и сие призоваха за спазване на целта за 1,5 градуса по Целзий 

Според учените в областта на климата целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса над прединдустриалните нива виси на косъм

20:10 | 12.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Корпорации като Amazon, Nestlé, Microsoft и Ikea се присъединиха към около 200 компании, организации и известни личности, които призовават глобалното затопляне да бъде спряно до 1,5 градуса. „Правителствата, като се започне от тези на най-развитите индустриални страни, трябва да спазят ангажимента си да постигнат целта за 1,5 градуса и да я изпълняват по-решително", се казва в призива, който подписалите го страни представиха в събота на Световната конференция за климата в Шарм ел-Шейх, Египет, предава DPA.

За целите на призива корпорациите, чиито вредни за климата емисии и въздействие върху околната среда са обект на критики, обединиха усилията си с известни изследователи на климата като Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата, представители на ООН, както и Мери Робинсън, председател на организацията The Elders, основана от Нелсън Мандела.

„1,5 градуса е граница, а не цел", продължават те. Всяка десета от градуса е от значение. Ето защо трябвало да се положат всички усилия за смекчаване на въздействията, разходите и страданията, които ще донесе всяко превишаване на допустимите стойности.

"Нуждаем се правителствата, като се започне от тези на най-напредналите икономики в света, да спазват ангажиментите да ограничат затоплянето на 1,5 градуса по Целзий и да действат бързо, за да приложат на практика този ангажимент", се казва в текста.

"Това е една важна инициатива, която подчертава, че ние трябва да гледаме на 1,5-те градуса не като на цел или на нещо неясно, а като на лимит за един свят, в който може да се живее", каза бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън, която оглавява така наречената "Група на мъдреците", основана от Нелсън Мандела и обединяваща около каузата за мир бивши държавни и правителствени ръководители.

Според учените в областта на климата целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса над прединдустриалните нива виси на косъм. Теоретично това е възможно, но само чрез радикална промяна в политиката за климата.


Международната общност се споразумя за целта от 1,5 градуса, за да се избегне превишаването на опасните критични точки с необратими последици и да се предотвратят най-катастрофалните последици от изменението на климата. Планираните досега мерки не са достатъчно амбициозни за тази цел. По данни на ООН в момента Земята се насочва към затопляне с 2,5 градуса.

Призивът на компаниите е насочен основно към онези правителства, които все още не са актуализирали националните си цели в тази насока, както обещаха, че ще го направят на предходната конференция за климата, тази в Глазгоу. Призивът се отправя основно и към  Г-20, която има среща на върха на остров Бали идната седмица, каза Робинсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още