IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent се разтърсва от вътрешни скандали, свързани с корупция

Лидерът на компанията не е скрил гнева си от случващото се пред висшия мениджмънт, твърдят източници

15:28 | 23.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Основателят на китайския технологичен гигант Tencent Holdings е казал на служителите, че са открити много „корупционни“ проблеми в компанията, а лошото управление я изтощава, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

В рядка проява на недоволство Пони Ма е заявил на срещата със служителите на 15 декември, че вътрешните проверки тази година са разкрили корупционни практики в най-голямата азиатска компания за социални мрежи и игри, допълват източниците.

Освен това е отправил критики към висшите мениджъри след една от най-трудните години за Tencent от основаването ѝ през 1998 г. Приходите на компанията пострадаха от регулаторния натиск и предизвикателствата, свързани с мерките за овладяване разпространението на Covid-19.

„Вашите проекти дори не могат да оцелеят като бизнес – те са на животоподдържащи системи, но въпреки това вие просто се забавлявате през уикенда“, е казал Ма по време на срещата, твърди служител, който е чул коментарите, и друг, който е бил информиран за тях.

Tencent не е отговорила на запитванията за коментар. Източниците са пожелали да останат анонимни заради деликатността на проблема.

За срещата беше съобщено в местната китайска медия Jiemian.

През ноември Tencent отчете второ поредно тримесечие на спад на приходите, след като китайската икономика се забави, а регулаторният натиск засегна нейния рекламен бизнес и този с игри.

До предходното тримесечие Tencent записваше двуцифрен ръст за почти всяко тримесечие, откакто стана публична през 2004 г.

Ма, който обикновено стои далеч от публичното пространство, е казал още, че компанията трябва да се съсредоточи върху кратките видеа, за да постигне бърз растеж. По думите му WeChat Video, платформата на Tencent за кратки видеа, е „надеждата“ на базираната в Шънджън компания, посочват източниците.

Той предупреждава, че групата трябва да свикне със строгия лицензионен режим на Пекин за лицензиране на игри. Според Ма броят на новите игри, които Китай ще одобри, ще остане ограничен в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още