IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарска компания успешно изтегли въглероден диоксид от въздуха и го постави под земята

Climeworks вече е сключила сделки с компании като Microsoft, Stripe и Shopify

19:37 | 12.01.23 г.
Снимка: Arnaldur Halldorsson/Bloomberg
Снимка: Arnaldur Halldorsson/Bloomberg

Швейцарската компания Climeworks обяви, че успешно е изтеглила въглероден диоксид от въздуха и е успяла да го постави в земята, където в крайна сметка ще се превърне в камък. Целият процес е проверен от независим одитор от трета страна, пише CNBC.

Това е първият път, в който компания издърпва въглероден диоксид от атмосферата и го поставя под земята, за да бъде заключен за постоянно, като предоставя тази услуга на плащащ за целта клиент.

Разработката се чака отдавна. Кристоф Гебалд и Ян Вурцбахер съосновават Climeworks през 2009 г. като отделно звено от ETH Zürich, основният технически университет в най-големия швейцарски град. Двамата развиват технологията за директно отстраняване на въглерода, при която машини изсмукват парникови газове от въздуха.

През последните няколко години Microsoft, Stripe и Shopify са купили услуги за бъдещо премахване на въглеродния диоксид от Climeworks в опит да дадат тласък на една зараждаща се индустрия. Сега процесът, извършван от Climeworks, е сертифициран от независимия одитор DNV.

Колко струва премахването и съхранението на въглероден диоксид за тези корпоративни клиенти не е разкрито и зависи от това какво количество въглероден диоксид компаниите искат да премахнат и за какъв период от време. Но общата цена за отстраняване е няколкостотин долара на тон. Отделни хора също могат да плащат на Climeworks за същото, за да компенсират личните си емисии.

Освен че е успяла да накара корпоративни клиенти да платят за бъдещо премахване, Climeworks е набрала над 780 млн. долара от различни инвеститори, включително рисковия инвеститор Джон Доер и застрахователната компания Swiss Re.

Най-голямото съоръжение на Climeworks за отстраняване на въглероден диоксид се намира в Ислания, където си партнира с CarbFix, която съхранява газа под земята. CarbFix разваря въглеродния диокдис във вода, след което разбърква сместа с базалтови скални образувания. Естествените процеси превръщат материала в твърди материали за около две години.

През юни Climeworks обяви, че е започнала изграждането на втория си завод в Исландия, който ще улавя и съхранява по 36 хил. метрични тона въглероден диоксид годишно. Дори и когато бъде завършен, това ще е едва малка част от общите глобални емисии, отделяни във въздуха всяка година. През 2021 г. те достигнаха рекордните 36,3 млрд. метрични тона според Международната агенция по енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още