IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс напуска поста на изпълнителен директор 

Компанията за стрийминг издуха прогнозите за броя на абонатите си благодарение на „Хари и Мегън“ и "Уендсдей"

07:57 | 20.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс. Снимка: Bloomberg LP
Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс. Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на Netflix Inc. Рийд Хейстингс се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията, която ръководи повече от две десетилетия, и оставя позицията на двамата си дългогодишни сътрудници Тед Сарандос и Грег Питърс. 

Сарандос, който вече е бил съизпълнителен директор, е публичното лице на компанията от Холивуд, докато Питърс, който преди това е бил главен оперативен директор, е ръководил разработването на продукти и навлизането в рекламата. 62-годишният Хейстингс ще изпълнява функциите на изпълнителен председател на компанията, предава Bloomberg. 

„Нашият борд обсъжда планирането на приемствеността от много години (дори основателите трябва да се развиват!)", казва Хейстингс в публикация в блога си. „Бордът и аз вярваме, че е настъпил подходящият момент да завърша този процес“. 

Netflix завърши годината с високи резултати. През последното тримесечие на 2022 г. компанията добави 7,66 млн. абонати, с което с лекота надхвърли средната оценка на анализаторите от Wall Street за 4,5 млн. абонати. Приходите в размер на 7,85 млрд. долара бяха в съответствие с прогнозите. Въпреки че печалбата ѝ, в размер на 12 цента на акция, спадна значително под същия период преди година, компанията прогнозира, че маржът на печалбата и свободният ѝ паричен поток ще се подобрят през следващата фискална година.

След обявяването на резултатите акциите на Netflix се изстреляха с около 6% в следборсовата търговия. Акциите на Paramount Global, Walt Disney Co. и Warner Bros. Discovery също поскъпнаха в следборсовата търговия.

Сарандос и Питърс трябва да преведат Netflix през бурно време в медийната индустрия. Компанията току-що отчете най-бавния си годишен ръст на абонатите от 2011 г. насам - годината, в която раздели стрийминг бизнеса си от услугата за изпращане на DVD-та по пощата. Акциите на компанията изгубиха половината от стойността си през миналата година, а нарастващата ѝ икономичностотчужди някои от творците, които някога приветстваха Netflix като защитник на изкуството.

Въпреки това програмната листа беше една от най-силните на Netflix. Компанията пусна третото си най-популярно телевизионно предаване в историята – „Уендсдей", най-популярния си чуждоезичен филм – „Трол" и четвъртия си по популярност филм в историята – „Стъкленият лук". По данни на Nielsen програмите на компанията представляват повече от 80% от 10-те най-гледани стрийминг заглавия всяка седмица през тримесечието. Основната причина за увеличението на абонатите обаче е и успехът на документалния филм „Хари и Меган" за британския принц Хари и американската му съпруга Меган Маркъл, както и популярността на сериала „Уендсдей". Грег Питърс става съизпълнителен директор на Netflix. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Грег Питърс става съизпълнителен директор на Netflix. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Хейстингс дава от няколко години сигнали, че ще се оттегли. През 2020 г. той издигна Сарандос до съизпълнителен директор и същевременно назначи Питърс за главен оперативен директор. Той вече делегира почти всички програмни решения на Сарандос и постепенно се отдръпна от ежедневните дела на бизнеса.

Според Пол Верна, анализатор в Insider Intelligence, спадът в печалбата въпреки ръста на потребителите се дължи и на въвеждането на абонаменти с по-евтини планове. Въпреки че те се финансират от реклами, съответните приходи са значително по-ниски, отколкото при традиционните абонаменти. Това може да се превърне в предизвикателство за Netflix в бъдеще, коментира той пред Handelsblatt. 

Последна актуализация: 08:43 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: Boicho Popov Е, като има грешка,има и прошка:)).Бързо реагира иначе, поздравления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 1 година
До: evlogiУжасно съжалявам, личи си, че не съм го гледал, но пък трябваше да проверя. Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Хехеее..Бойчо бе, сериалът не се казва "Сряда".Вярно,че на английски заглавието е Wednesday,но в случаят тва е име на човек, ане ден от седмицата..Уеднесдей Адамс в случая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още