IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс напуска поста на изпълнителен директор 

Компанията за стрийминг издуха прогнозите за броя на абонатите си благодарение на „Хари и Мегън“ и "Уендсдей"

07:57 | 20.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс. Снимка: Bloomberg LP
Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс. Снимка: Bloomberg LP

Корените на компанията 

Хейстингс основава Netflix през 1997 г. заедно с Марк Рандолф, друг ръководител на технологична компания. Рандолф е главен изпълнителен директор на Netflix през първите няколко години, но се оказва, че е по-добър в измислянето на идеята за компания, отколкото в ръководенето на разрастващо се предприятие. Хейстингс измества съоснователя си от поста главен изпълнителен директор и никога не поглежда назад. 

Той извежда компанията на борсата и ръководи Netflix в триумфалната борба с веригата за отдаване на видео под наем Blockbuster. През 2007 г. Хейстингс въвежда услуга за стрийминг, а четири години по-късно отделя стрийминг бизнеса от услугата за изпращане на DVD. Тази маневра се оказа най-големият му провал в Netflix, тъй като доведе до 60% увеличение на цените за клиентите. Освен това той даде на стрийминг услугата неудачното име Qwikster. Компанията загуби 800 000 клиенти и акциите ѝ се сринаха.

Но визията на Хейстингс за бъдещето се оказва стабилна. Клиентите искаха да гледат видео по заявка през интернет. Същата година Сарандос решава да похарчи 100 млн. долара за създаването на два сезона на сериал, наречен „Къща от карти". Идол от попкултурата, Сарандос се присъединява към Netflix през 2000 г. от регионална верига за отдаване на видео под наем и повече от десетилетие се стреми да финансира оригинални програми. Тед Сарандос - другият съизпълнителен директор на Netflix. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Тед Сарандос - другият съизпълнителен директор на Netflix. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

„Къща от карти" се оказа огромен хит и завинаги промени траекторията на компанията. Netflix започва да харчи милиарди долари годишно за оригинални програми, а Сарандос, дълго време заместник на Хейстингс, вече бе обявен за негов партньор. Съвсем скоро най-големите доставчици започнаха да гледат на Netflix по-скоро като на враг, отколкото като на приятел, а Сарандос се превърна в един от най-влиятелните мениджъри в историята на Холивуд.

Като част от последната реорганизация Бела Баджария ще поеме старата позиция на Сарандос като главен директор по съдържанието. Досега тя изпълняваше длъжността „Глобален ръководител на телевизионния отдел“. 

Повишението на Питърс в съизпълнителен директор гарантира, че някой с технологичен опит ще остане начело на компанията, родена в Силициевата долина. Питърс наблюдаваше навлизането на компанията в областта на рекламата и усилията ѝ да премахне споделянето на пароли. 

„Макар че оставката на Хейстингс изглежда шокираща, избраното време е от ключово значение", каза в имейл Паоло Пескаторе, медиен анализатор в PP Foresight. „Той е начело от известно време, а всяка компания трябва да се променя, да върви в крак с времето“. 

„Повишението на Питърс до съизпълнителен директор заедно със Сарандос показва колко много означава рекламният бизнес за Netflix", казва пред Handelsblatt анализаторът Верна. Питърс е един от архитектите на рекламния бизнес и прокарва влизането в него срещу голяма съпротива. Затова според Верна „сегашната промяна поставя рекламата в центъра на вниманието заедно със съдържанието".

Последна актуализация: 08:43 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: Boicho Popov Е, като има грешка,има и прошка:)).Бързо реагира иначе, поздравления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 1 година
До: evlogiУжасно съжалявам, личи си, че не съм го гледал, но пък трябваше да проверя. Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Хехеее..Бойчо бе, сериалът не се казва "Сряда".Вярно,че на английски заглавието е Wednesday,но в случаят тва е име на човек, ане ден от седмицата..Уеднесдей Адамс в случая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още