IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вие ли сте следващият Стив Джобс? Успех с набирането на капитал през 2023 г.

Апетитът за риск на инвеститорите намалява, а това е лоша новина за обожаваните досега млади основатели на компании

16:35 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Приключва пореден сезон с още един млад основател на технологична компания, който е обвинен в измама. Този път това е Чарли Джавис, която подобно на други преди нея украсява кориците на списания и списъка „30 под 30“ със завладяващата история за произхода на компанията и обещанието ѝ за по-добър свят, като всичко това беше възнаградено с много милиони долари. Сега JPMorgan Chase & Co. я обвинява, че си е измислила клиенти като част от огромна измама, когато са придобили нейния сайт Frank за финансово планиране, пише Алисън Шрейгър за Bloomberg.

Това вече не е оригинално. Джавис се присъединява към група, в която попадат Елизабет Холмс от Theranos, Адам Нойман от WeWork и съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд. Имаше и много други, които не получиха толкова внимание. Всички те отговарят на един и същи профил: започват млади, с грандиозни изявления за мисията си. Но в най-добрия случай масово преувеличават какво наистина би могъл да направи бизнесът им, докато трупат лично богатство. Най-лошите сред тях бяха обвинени в откровена измама.

За щастие можем да очакваме по-малко такива случаи в бъдеще. Две тенденции, които позволиха на хора с малко опит в бизнеса или индустрията да спечелят милиони или милиарди долари от инвеститорите, са към своя край: ниските лихвени проценти и културата на инвестиране, която фетишизираше младите хора в технологичния свят.

Все още сме с впечатлението, че има липса на етика сред младите технологични предприемачи, посочва Шрейгър. Но всяко поколение има своя дял от хора, които са способни да извършват огромни измами. Със сигурност е имало измами и в миналото, както има и сега, и от всякакви възрастови групи. Проучване от 2011 г. установи, че най-често измами извършват хора между 35- и 46-годишна възраст, въпреки че става дума за схеми с доста по-малки мащаби. Разликата с технологичните милениъли (родените между 1981 и 1996 г. – бел. ред.), е, че получиха огромни количества капитал на много ранна възраст, което доведе до грандиозни сривове и създаването на големи новини.

След зашеметяващия успех на млади основатели на компании като Стив Джобс, „мафията на PayPal“ и Марк Зукърбърг, инвеститорите в технологичния сектор започнаха да асоциират младите с визия и голямо заплащане. Технологиите трябваше да променят света, а да си по-възрастен означаваше да си свързан със старите норми и процеси, т.е. да не си „в крак с времето“. Преди няколко години Пол Греъм от фирмата за рисков капитал Y Combinator каза пред New York Times Magazine, че годините, на които всичко приключва за инвеститорите е 32. „След 32 започват да бъдат малко по-скептични“, посочва той. Това мислене доведе до милиони истории за възрастова дискриминация и до основатели на технологични компании, които се тревожат повече за поддържането на младежкия си вид дори повече от холивудските звезди.

Но свързвайки младостта с визията и способността „да се движиш бързо и да правиш удари“, инвеститорите подцениха неща, които обикновено биха се считали за важни, като познанията за индустрията и бизнес опита, или просто да си успешен, честен и етичен. Въпреки предпочитанията на младостта, изследванията установяват, че когато става въпрос за инвестиране в компания еднорог, е по-добре основателят ѝ да е по-възрастен.

Всичко това беше насърчено от по-ниските лихви. Те увеличават апетита за риск, а какво по-рисковано от това да дадеш милиони долари на 25-годишен човек? Да направиш дългосрочен залог, че си намерил следващия Зукърбърг или Джобс е по-лесно, когато капиталът е едновременно евтин и изобилстващ. Един млад основател може да не знае как да реализира печалба, но потенциалът за големи успехи далеч в бъдещето все още си струваше парите за някои инвеститори, когато преобладаващото предположение беше, че лихвите ще останат достатъчно ниски, за да могат да си позволят да чакат десетилетия тези инвестиции да им се отплатят.

Преди технологичния бум, когато лихвените проценти бяха по-високи, инвеститорите трябваше да бъдат по-внимателни и практични при проверката. Но тъй като лихвите спаднаха, а капиталът нахлу от чуждестранни инвеститори и пенсионни фондове, инвестиционните фондове поеха повече риск с недоказани таланти. И този недоказан талант често се оказваше незрялост, примесена с илюзии за величие. Тази динамика означаваше, че границата между прекомерното рекламиране на вашата бизнес идея и измамата стана твърде тънка през последните години.

Времената се променят и тази фаза на инвестиране може да изживява последните си дни. Лихвите се покачват и има причини да смятаме, че ще останат високи или поне по-високи, отколкото през последното десетилетие. Капиталът може да не е толкова изобилен предвид нарастващия дълг и по-слабата глобализация. И сега, след като толкова много инвестиции се объркаха жестоко, може би предпочитанията на технологичните инвеститори за по-малко опит ще отслабнат.

В този случай измамите ще продължат да се появяват, както винаги, но да се надяваме, че ще има по-малко истории за 20-годишни хора с големи мечти и още по-големи приказки, заблуждаващи опитни инвеститори, които би трябвало да знаят много по-добре как стоят нещата, пише Шрейгър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още