IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT ще замени някои работни места, но трейдърите не се чувстват застрашени

Засега инвеститорите стоят далече от инструментите с изкуствен интелект, сочи ново проучване

12:32 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Усъвършенстваните системи с изкуствен интелект заплашват работните места предимно във финансовия, правния и технологичния сектор, сочи ново проучване на MLIV Pulse, цитирано от Bloomberg.

По-впечатляващото от резултатите от него: над две трети от общо 292 респонденти казват, че не смятат собствените си работни места за изложени на риск в скоро време, въпреки че работят предимно във финансовия сектор.

Икономистите не усещат заплахата от изкуствения интелект, но търговците - да. Графика: Bloomberg L.P. Икономистите не усещат заплахата от изкуствения интелект, но търговците - да. Графика: Bloomberg L.P.

Изкуственият интелект се развива от десетилетия. Но през последните месеци нарасна интересът към т.нар. генеративен изкуствен интелект – най-вече ChatGPT и Dall-E продуктите на OpenAI, които предизвикаха голямо вълнение сред инвеститорите, вярващи, че всичко това може да донесе големи финансови ползи.

Участниците в проучването на MLIV са разделени почти поравно относно това дали си заслужава да се инвестира в тези технологии. Повечето инвеститори очевидно не ползват професионално какъвто и да било изкуствен интелект, като само 12 на сто посочват, че използват такъв, а едва 27% планират да започнат. Повече от половината от всички респонденти казват, че дори не обмислят използването на изкуствен интелект, който да им помогне да инвестират.

Запитване до инвеститорите за това ползват ли изкуствен интелект в работата си. Графика: Bloomberg L.P. Запитване до инвеститорите за това ползват ли изкуствен интелект в работата си. Графика: Bloomberg L.P.

Това рязко контрастира на скорошните борсови ралита на компании, свързани с развития изкуствен интелект, отчасти предизвикани от голямата популярност на ChatGPT и инвестицията от 10 млрд. долара на Microsoft в разработчика на системата – OpenAI. Компании като BuzzFeed, C3.ai, SoundHound AI и BigBear.ai Holdings бяха сред онези, които записаха огромни скокове на обема на търговията, заедно с главозамайващи движения на цените на акциите.

Компании и инвеститори се надпреварват с фокуса си върху технологията, която може да създава текст и снимки от прости заявки или да води подобни на човешки разговори по редица теми. Microsoft се изправя срещу компании като Alphabet, Meta Platforms и Amazon.com, предлагайки най-интелигентните инструменти с изкуствен интелект на по-голям брой хора.

И все пак обещанията, идващи от инструменти като ChatGPT, ги правят желани – 49% от респодентите казват, че планират да купят акции с експозиция към такива инструменти с генеративен изкуствен интелект. Като цяло 41% от анкетираните възнамеряват да увеличат експозицията си към технологични акции.

Още преди сегашната вълна от интерес към изкуствения интелект въпросът дали умната автоматизация ще създаде повече възможности, отколкото ще измести, беше особено важна както за работниците, така и за бизнеса (да не говорим за Пентагона или британското правителство). През 2023 г. много от компаниите, които правят съкращения на служители на безпрецедентни нива, са тези, които инвестират милиарди в своите възможности в сферата на изкуствения интелект.

През януари Alphabet обяви, че съкращава 12 хил. позиции в глобален мащаб, но същевременно главният изпълнителен директор Сундар Пичай посочи изкуствения интелект като ключова инвестиционна област. По същия начин Microsoft обяви инвестицията си от 10 млрд. долара в OpenAI, и то само дни след като каза, че ще се раздели с 10 хил. служители.

„Предстоят много интересни войни на изкуствения интелект между технологичните компании“, коментира пред Bloomberg TV Уенди Хол, професор по компютърни науки от Университета на Саутхемптън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още