IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български екип ще създава две квантово-комуникационни трасета 

България не отстъпва на другите европейски страни по изкуствения интелект и квантовите комуникации, твърди акад. Чавдар Руменин от КВАЗАР 

22:21 | 03.03.23 г. 3

В рамките на 2-3 години български научен екип ще създаде две квантово-комуникационни трасета, а България не отстъпва на другите европейски страни в области като изкуствения интелект и квантовите комуникации. Това мнение застъпи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria акад. Чавдар Руменин, директор на Центъра за компетентност КВАЗАР и заместник-директор на Института по роботика към БАН. 

Едното трасе ще обвърже няколко министерства, банки, болници, а второто ще стигне до Кулата и ще се свърже с гръцките партньори, а от там има канал, който да свързва страната с Брюксел.  

По-думите му квантовата комуникация вече е факт и на практика се случва в страни като Германия, Франция, САЩ, Япония, Китай. Там са отчетени сериозни успехи в областта на квантовата комуникация. ".

„Не трябва да се притесняваме от развитието на технологиите и, ако имаме достатъчно разум, не трябва и да се притесняваме, че ще останат хора без работа. Защото това, което ни предстои да направим, е да разработим такива системи, такива алгоритми, да се генерират такива знания, че ние, хората, да бъдем по-добре, да имаме повече време за саморазвитие и самоосъвършенстване“, подчерта акад. Руменин. "А това са най-важните неща". 

През 2020 г. ЕК разработи възможност, благодарение на която всички страни, под една или друга форма, могат да се включат в развитието на квантово-комуникационния подход, допълни гостът. Той обясни, че става дума за възможността "при всички условия,независимо от външната среда, да поддържаме комуникация". 

Квантовата комуникация се случва и развива на квантово ниво във физическия смисъл на думата, потвърди събеседникът. "Ако, не дай боже. се случи ядрен взрив, гъбата не позволява да имаме радио връзка с класическите радиовълни, които са изобретени и които се използват за комуникация от времето на Никола Тесла. Тя е доразвита до съвършенство, но има своите недостатъци. Да не говорим и за природни катаклизми, като земетресенията. Когато те са от 7-ма - 8-ма степен, също става нарушение на комуникационните възможности на околната среда". 

 Защо квантовите компютри не навлизат масово в практиката, въпреки че от години говорим за тях? За какви реални проекти се използват суперкомпютрите в България? Как трябва да си сътрудничат науката и бизнеса?

Вижте целия коментар във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
https://otgovora.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%B4/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Нещо като драсканица по камик докато некой се научи да чете. https://***.youtube.com/watch?v=NB-GLm4BOnA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
Някой знае ли какво е "квантова комуникация"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още