IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите на Virgin Orbit за спасителна инвестиция се провалиха

Компанията продължава да държи служителите си в неплатен отпуск и води още разговори с инвеститори

14:01 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: James Beck/Bloomberg
Снимка: James Beck/Bloomberg

Virgin Orbit отново удължава своята неплатена пауза на работата, за да продължи да преследва спасителна инвестиция, каза изпълнителният директор Дан Харт в имейл до служителите, пише CNBC.

Част от напредналите преговори на компанията за сделка, включително с частния инвеститор Матю Браун, са се провалили през уикенда, твърдят източници, запознати с въпроса.

Преди това Харт планираше да информира служителите за състоянието на компанията на обща среща в понеделник следобед, разкрива имейл, изпратен до служителите в неделя вечерта. В последния момент тази среща е пренасрочена за „не по-късно от четвъртък“, пише Харт в новата бележка до служителите.

„Дискусиите ни за инвестиции бяха много динамични през последните няколко дни, все още продължават и все още не са на етап, в който можем да предоставим пълни новини“, пише Харт в имейл до служителите, разгледан от CNBC.

Миналата седмица той коментира пред медията, че компанията е във финален етап на преговори за получаване на инвестиция. Източник, запознат със случващото се, коментира, че инвестицията е щяла да възлезе на 200 млн. долара и би гарантирала на Браун контролния пакет акции. Но преговорите между Virgin Orbit и базирания в Тексас инвеститор са били в застой и са приключили в края на миналата седмица, казва запознат източник.

Отделно друг източник посочва, че преговорите с друг потенциален купувач са се провалили в неделя вечерта.

Източниците са пожелали да останат анонимни, защото преговорите не са публични. Представител на Virgin Orbit е отказал да коментира.

Харт обеща на над 750-те служители на Virgin Orbit „ежедневни“ новини тази седмица. Повечето от работниците остават в неплатен отпуск, който Харт обяви на 15 март. Миналата седмица „малък“ екип от служители на Virgin Orbit се е върнал на работа. По думите на Харт това е „първа крачка“ към „постепенно възобновяване на дейността“, с намерението за подготвяне на ракета за следващото изстрелване, предвидено от компанията.

Акциите на Virgin Orbit завършиха търговията в понеделник на ниво от 54 цента за брой. Те спаднаха под 1 долар, след като компанията обяви, че временно спира работа.

Фирмата търси ново финансиране от няколко месеца, а мажоритарният собственик сър Ричард Брансън не желае да я финансира допълнително.

Virgin Orbit се отдели от Virgin Galactic на Брансън през 2017 г. Милиардерът е най-големият ѝ акционер – той притежава 75% от акциите. Mubadala, суверенният фонд на Обединените арабски емирства, е с втория по големина дял във Virgin Orbit – 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още