IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Alphabet е получил общо 226 млн. долара за 2022 г.

Възнаграждението му е значително по-голямо от средното за служителите в компанията

11:27 | 22.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай е получил общо възнаграждение за 2022 г. в размер на 226 млн. долара. Това е над 800 пъти повече спрямо средното заплащане в интернет гиганта, разкри компанията в документи до регулаторите, цитирани от Ройтерс.

В сумата, получена от Пичай, попадат 218 млн. долара от акции, показват още документите.

Тази разлика в заплащането излиза наяве в момент, в който Alphabet, компанията майка на Google, съкращава работни места по целия свят. Базираният в Маунтин Вю, Калифорния, интернет гигант през януари обяви, че планира да се раздели с 12 хил. служители, което се равнява на около 6% от глобалната му работна сила.

По-рано този месец стотици служители на Google напуснаха офисите на компанията в Лондон след спор относно съкращенията.

През март работници на Google организираха демонстрация в офисите на компанията в Цюрих, след като повече от 200 души бяха съкратени.

Възнагражденията на главните изпълнителни директори се превърнаха в особено деликатен въпрос в технологичната индустрия, особено след вълната от съкращения в редица от гигантите в сектора. Лидерът на Apple Тим Кук намали възнаграждението си за 2023 г., след като си навлече гнева на мнозина с това, че спечели по 100 млн. долара за всяка от последните две години, пише Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още