IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Virgin Galactic подготвя първия си космически полет от близо две години

Компанията запазва амбициите си да осъщестява търговски полети с туристи

16:24 | 25.05.23 г.
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Virgin Galactic, фирмата за космически туризъм, основана от Ричард Брансън, ще осъществи първата си космическа мисия от близо две години – финален планиран тестов полет с екип от шестима, преди да пусне официално дългоочакваната си търговска услуга, предава Ройтерс.

Мисията Unity 25 от Spaceport America, Ню Мексико, ще се изпълни 22 месеца, след като милиардерът Брансън и други служители на Virgin Galactic достигнаха до ръба на космоса на борда на SpaceShipTwo. Това беше ключова мисия, която компанията се надяваше да отвори вратата за рутинни полети скоро след това.

Но проверка на безопасността на полета на Брансън от Федералната авиационна администрация на САЩ попречи на краткосрочните планове на компанията, както и продължителният период на обновяване на космическия кораб, което продължи по-дълго, отколкото Virgin Galactic първоначално очакваше.

Сега компанията се прицелва към сутрешен прозорец за полет. Самолетът носител с двоен фюзелаж, наречен VSS Eve, ще излети от пистата на площадката в Ню Мексико, носейки суборбиталния SpaceShipTwo, наречен VSS Unity.

Ако всичко върви добре, Virgin Galactic се надява да извърши първата си търговска мисия в края на юни, дълго отлаган изследователски полет, нает за италианските военновъздушни сили. След това компанията очаква да изпълнява мисия приблизително всеки месец.

Пилотите на Virgin Galactic Джамел Джанюя и Никола Пециле ще управляват самолета носител и ще пуснат космическия летателен апарат, когато достигнат близо 50 хил. фута височина. След като бъде освободен, космическият кораб ще запали ракетния си двигател и ще се изкачи до надморска височина в микрогравитация от приблизително 50 мили, призната от САЩ граница на земната атмосфера.

Тестовата мисия, продължаваща близо 90 минути от излитането до кацането на космическия кораб, след като е прекарал три минути в микрогравитация, е от типа полети, които компанията планира да осъществи за около 800 записали се клиенти. Повечето от тях са платили между 250 хил. и 450 хил. долара за билет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още