IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как страховете на регулаторите забавят пазара на сливания и придобивания

Раздялата на Meta с Giphy е пример за все по-голямото затягане на регулациите

12:00 | 03.06.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

През 2020 г. един от висшите мениджъри на компанията майка на Facebook - Meta, обясни, че компанията е похарчила 315 млн. долара за придобиването на Giphy, „защото това е чудесна услуга, която се нуждае от дом“. Главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери изтъкна „невероятния екип на Giphy и „изразителната“ база от потребители, подчертавайки, че потребителските данни на Giphy „не са мотивация“ за сделката.

Миналата седмица Meta продаде Giphy на Shutterstock за 53 млн. долара, или с впечатляващите 83% по-малко. Продажбата беше предизвикана от британския антимонополен регулатор, който реши, че придобиването на Meta носи риск за пазара на социални мрежи и на рекламния пазар, пише CNBC.

Това е нищожна сума пари за повечето технологични компании, но възможността регулаторите да откажат да одобрят сделки или да ги отменят, след като са се случили, помогна за охлаждане на и без това недобрата среда за сключване на споразумения, коментират експерти.

Регулаторите в Европа и Съединените щати наблюдават внимателно огромни сделки, като предложеното придобиване на Activision от Microsoft за 69 млрд. долара, и по-малки такива, като сделката на Amazon за производителя на прахосмукачките iRobot за 1,7 млрд. долара.

Джонатан Кантър, който ръководи антимонополния отдел на Министерството на правосъдието на САЩ, и Лина Кан, председател на Федералната търговска комисия, получиха особена свобода на действие от президента Джо Байдън да се борят с потенциално антиконкурентно поведение. Федералното правителство заведе дела и започна разследвания срещу Amazon, Google, Jetblue Airlines, Meta и Microsoft.

Преди да постъпи в Министерството на правосъдието, Кантър е работил на частно, съветвайки директори и мениджъри относно потенциални сделки и съпътстващите ги регулаторни капани. Кан си спечели името с широко цитирана статия в списание относно антиконкурентните ефекти от дейността на Amazon.

Администрацията на Байдън „засили контрола над сделките“, коментира съпредседателят на Morrison Foerster Брандън Л. Шан Грак, който отговаря за глобалния риск и управлението на кризи.

Ван Грак, който е бивш началник на Отдела за регистрация на чуждестранни агенти към Министерството на правосъдието, отбелязва, че регулаторният контрол се е засилвал години преди настоящата администрация.

И все пак високопоставени съветници твърдят, че в заседателните зали сега се обръща много по-голямо внимание на регулаторните опасения. Значителни действия изиграха роля за това, както и нарастващата сложност и множеството регулаторните режими.

От гледна точка на Федералната търговска комисия (FTC) засиленият контрол е добре дошъл. „Всяка година продължават да се осъществяват хиляди сделки. Но ако сливанията не излизат от заседателната зала, защото биха нарушили антимонополните закони, това означава, че си вършим работата“, коментира говорителят на комисията Дъглас Фарар.

Последна актуализация: 15:02 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още