IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta окончателно се разделя с Giphy, продавайки я на Shutterstock

Сделката слага край на дългогодишната сага с прекалено големите придобивания на компанията майка на Facebook

16:54 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Shutterstock обяви, че ще придобие Giphy от компанията майка на Facebook – Meta Platforms, за 53 млн. долара, сглагайки края на продължилата с години правна битка, която доведе до принудителната продажба на компанията за анимирани изображения (GIF), пише Wall Street Journal.

Shutterstock, нюйоркски доставчик на лицензирано съдържание, твърди, че сделката добавя мобилна платформа за съдържание с 1,7 млрд. дневни потребители и глобални партньори, които включват Instagram, Facebook, WhatsApp, Microsoft, TikTok, Samsung, Twitter, Slack и Discord.

Миналата година Meta каза, че ще продаде Giphy, след като британският регулатор на конкуренцията потвърди по-ранната заповед за отмяна на придобиването от 2020 г. на компанията за 315 млн. долара.

През 2021 г. Британската служба по конкуренция и пазари първоначално нареди на Meta да продаде компанията, посочвайки, че покупката на Giphy „значително ще ограничи конкуренцията на два пазара“. Освен това каза, че сделката е премахнала „потенциален сериозен играч на британския пазар на дисплейна реклама, като същевременно дава на Meta способността допълнително да увеличи значителната си пазарна мощ в сферата на социалните мрежи“.

Раздялата на Meta с Giphy и доставчика на бизнес софтуер Kustomer по-рано този месец се случи, след като социалната мрежа навлезе в т.нар. „година на ефективността“, както я нарече главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг. Планът включва значителни съкращения на служители и първото увеличение на приходите от продажби от близо година.

Цената на акциите на Meta се понижи леко преди началото на борсовата сесия във вторник до 247,77 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още