IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как страховете на регулаторите забавят пазара на сливания и придобивания

Раздялата на Meta с Giphy е пример за все по-голямото затягане на регулациите

12:00 | 03.06.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Факторът CFIUS

Не само опасенията на Федералната търговска комисия или Министерството на правосъдието забавят сделките. Публично оповестените прегледи, осъществявани от всемогъщата Комисия за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), са се увеличили с 50% от 2020 г. насам, сочи проучване на PwC.

Данните обаче не отразяват обхвата на работата на представителите на CFIUS, които предупреждават компаниите да се отказват от сделки, нито включва непубличните писма за преглед от CFIUS. Обичайно комисията работи по особено таен начин и освен публичен и дълъг преглед на дейността на ByteDance, компанията майка на TikTok, рядко става публично какво точно прави службата.

Това е така, защото CFIUS е натоварена с прегледа на корпоративните придобивания, които, наред с други неща, биха могли да повлияят на националната сигурност. Дори предложението за проучване от службата може да окаже пагубен ефект върху сделка или да измести предпочитан кандидат от наддаването.

Борсата за криптовалути Binance например постигна споразумение за придобиване на фалиралия криптокредитор Voyager Digital в края на 2022 г. Офертата на Binance беше приета, след като първото споразумение на Voyager с криптоборсата FTX се провали поради подадената от последната декларация за несъстоятелност през ноември 2022 г.

Скоро след като беше обявена сделката Binance-Voyager, CFIUS изпрати писмо, уведомяващо Voyager, че споразумението ще бъде прегледано.

CFIUS е мощен „инструмент“ в арсенала на правителството на САЩ, коментира Ван Грак пред CNBC. Чрез службата Министерството на правосъдието успя да поеме „все по-голяма роля в прегледа и проверката на тези трансакции“, коментира Ван Грак.

Международният обхват на повечето сделки допълнително усложни нещата. Не само един регулатор може да вземе решение за дадено сливане или придобиване. Първият въпрос сега трябва да бъде „до колко юрисдикции се докосваме“, коментира Ван Грак.

След това идва успокояването на регулаторните опасения, независимо дали са на антиконкурентна основа, или става дума за националната сигурност. Това може да изисква някакви отстъпки от самите компании. Може и да се стигне до сценарий като този при Activision и Microsoft, където регулаторите във Великобритания блокираха сделката в нейната цялост.

Докато бордовете и изпълнителните директори претеглят възможностите за големи и малки сделки, съветниците са принудени да се изправят пред глобалния набор от конкуриращи се регулаторни интереси, коментира Ван Грак. „Ще получим ли одобрение? Колко време ще отнеме? Ще има ли нужда от смекчаване на условията и какво ще бъде то?“

„Отговорите на всички тези въпроси стават все по-трудни за намиране“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още