IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft и Activision искат от съдията бърз график за делото на FTC

Ако сделката се провали, концернът от Редмънд ще дължи на производителя на игри неустойка от 3 млрд. долара 

07:45 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Времето, в което Microsoft трябва да завърши придобиването на Activision Blizzard) на стойност 69 млрд. долара, изтича, което принуди компаниите да поискат в сряда от съдия в САЩ да даде бърз ход на правния опит на Федералната търговска комисия (FTC) да блокира сделката, предава Ройтерс. 

Във вторник окръжният съдия на САЩ Едуард Давила насрочи изслушване за 22-23 юни в Сан Франциско и временно блокира възможността компаниите да приключат сделката в очакване на решението на друг съдия от същия съд дали да издаде предварителна заповед.

Изслушването ще се съсредоточи върху това дали сделката да бъде спряна, докато административен съдия разгледа случая. Но компаниите заявиха, че ако се допусне временно спиране, те ще трябва да се откажат от сделката, тъй като „ледниковият" темп на разглеждане от страна на FTC ще направи чакането непрактично.

„Времето е от съществено значение", пишат компаниите в съдебно заявление, като отбелязват, че споразумението има дата на прекратяване 18 юли и съдържа такса за прекратяване в размер на 3 млрд. долара, която Microsoft ще трябва да плати.

„Нека няма никакво съмнение, че решението за преюдициално запитване е единственото решение, което има значение при тези предизвикателни крайни срокове“. 

FTC отказва да коментира темата.

Компаниите поискаха от съда да насрочи минимум срок от пет дни за изслушване на доказателствата, който да започне на 22 юни и да продължи до 26 юни. Те също така поискаха конференцията за управление на делото да бъде насрочена за четвъртък, но подчертаха, че не се стремят да отлагат решението, като искат по-дълго изслушване по доказателствата.

Ако съдът издаде предварителното разпореждане на FTC, „това на практика ще блокира сделката, тъй като процесът на FTC е „ледников" и такъв, какъвто никоя съществена бизнес сделка не би могла да преживее", пишат Microsoft и Activision, позовавайки се на дело от 1986 г.

Изслушването по административната процедура на FTC ще започне на 2 август.

FTC твърди, че сделката ще даде на конзолата за видеоигри Xbox на Microsoft изключителен достъп до игрите на Activision, затруднявайки бизнеса на конзолите на Nintendo и PlayStation на Sony Group Corp. 

Предложението на Microsoft за придобиване на производителя на видеоигри "Call of Duty" беше одобрено от ЕС през май, но британските органи за защита на конкуренцията блокираха поглъщането през април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още