IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна променя играта при дроновете

Китай работи по проект за "рояци от дронове", Тайван също се въоражава с безпилотни самолети

23:10 | 21.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През лятото на 2022 година, няколко месеца след началото на войната в Украйна, управляващата партия в страната се събира на заседание в центъра на Тайпе и основната тема на разговорите е как Украйна успява да удържи на атаките. Отогворът е прост - дронове, пише Ройтерс в анализ.

Дроновете дадоха въздушно предимство за Украйна, сочат анализите на държавата, която също е под заплахата от своя мощен съсед - Китай. В доклад, до който има достъп Ройтерс, се казва още, че в Тайван липсват достатъчно дронове, което да помогнат на страната да се защити.

В отделен анализ експерти коментират, че страната може да разчита на ограничен брой дронове от четири различни типа, докато Китай има на розположение поне 50 вида дронове и десетки хиляди бройки, допълва още агенцията на базата на анализи на военно-промишления комплекс на Китай. Те варират от безпилотни самолети, които могат да летят на големи дистанции, до малки квадракоптери, носени от войници.

В Тайван бързо разбират, че един малък дрон може да разруши танк за десетки милиони долара и стартират своята програма за ускоряване на производството на дронове и затваряне на веригата от доставки на нужните части.

Целта е бързо да се натрупа резерв от дронове, използвайки технологиите, с които Тайван разполага. По информация на Ройтерс в страната има поставена задачата да бъдат произведени 3200 дрона до средата на 2024 година. Става дума за безпилотни летателни средства с различен размер - от тежащи 2 килограма, до самолети, които могат да прелетят 150 километра.

За първи път Тайпе позволява на частни компании да участват в проучванията и развитието на военна програма, за да бъде ускорено производството. Поне девет частни компании са се включили в програмата. Една от тях е Thunder Tiger Group, която произвежда дронове за търговски цели. От компанията съобщават за Ройтерс, че са участвали в разработката на различни безпилотни летателни средства, включително и хеликоптер, който може да лети до 400 километра в продължение на 6 часа.

Действително войната в Украйна ни е пример, коментират официално от администрацията на президента на Тайван пред Ройтерс. Според властите в страната дроновете имат голямо бъдеще - и на бойното поле, и в цивилния живот и Тайван не може да изостава. Страната може да се превърне в хъб за технологии за дронове и износител на части за тях в Азия.

Тайван има намерение да защити своята свобода и независимост, макар в Пекин да смятат, че островът е част от Китай. САЩ също заявиха, че ще защитят страната, ако бъде нападната от Китай.

Анализатори посочват, че САЩ, които са най-големият съюзник на Тайван, са лидери в технологиите за военните дронове, вариращи в най-различни големини - от носени на ръка модели до тежащи 14,5 хил. килограма разузнавателни безпилотни самолети. Партньори в разработката им са още Япония, Австрария и Южна Корея.

Във войната в Украйна и двете воюващи страни използват широко дронове, а прости адаптации ги превръщат в смъртоносна заплаха за танкове, артилерия, складове и войска. Чрез малки поправки търговските дронове могат да пренасят гранати и минохвъргачки и да унищожат противника. Но и двете страни започват да използват въоръжение срещу дроновете.Така например Украйна губи по 10 хил. дрона месечно, сочи доклад на британски експерти.

Но като цяло основният урок от Украйна е: дроновете могат да бъдат евтини и много полезни по време на война.  Затова и не е изненадващо, че Китай също започна програма по модернизация на дроновете и в процеса са впрегнати хиляди учени, включително и тези, които се занимават с изкуствен интелект. Огромно предимство е, че Пекин държи 80% от продажбите на търговски дронове в световен мащаб и в някои области китайските експерти имат предимство пред американските.

Има много малко данни за китайската програма, но според анализатори един от аспектите, в който се фокусират в Пекин, е "рояк от дронове" - множество безпилотни апарати, задвижвани от изкуствен интелект и действащи съгласувано при атаката.

На този фон Тайван е много назад в много области, включително и по отношение на доставки на двигатели, батерии, контролни системи и т.н. Но едно е ясно - следващата война ще бъде войната на технологиите, допълват още експерти пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 20
Импeраторът
преди 9 месеца
РашиZти проZти, в Украйна и България сте неканени гости. Да живееш и пътуваш в Европа е привилегия, не право и вие я изгубихте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още