IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oблачният бизнес на Alibaba ще предоставя на клиентите си AI модела на Meta - Llama

Взаимоотношенията с Meta биха могли да осигурят дълготрайни клиенти за облачния бизнес на Alibaba

12:51 | 26.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Подразделението за облачни изчисления на Alibaba съобщи, че е станало първото китайско предприятие, което използва модела за изкуствен интелект с отворен код Llama на Meta. Това дава възможност на китайските бизнес потребители да разработват програми на базата на модела, предава Ройтерс.

Този месец Meta пусна Llama2, търговска версия на продукта, за да предостави на бизнеса мощна безплатна алтернатива на скъпите патентовани модели, продавани от OpenAI и Google. По това време Meta заяви, че предпочитаният партньор за Llama2 е Microsoft, но тя ще бъде достъпна и чрез други партньори.

"Днес Alibaba Cloud стартира първото обучение и разработка на цялата серия Llama2 в Китай, приветствайки всички разработчици да създават персонализирани големи модели в Alibaba Cloud", се казва в изявление на Alibaba Cloud от вторник, публикувано в WeChat.

Взаимоотношенията с Meta биха могли да осигурят дълготрайни клиенти за облачния бизнес на Alibaba в момент, в който тя е изправена пред засилена конкуренция у дома и планира листване на акциите си на борсата.

САЩ активно се стремят да ограничат достъпа на китайските компании до много разработени в САЩ технологии, свързани с AI, особено в областта на полупроводниците с изкуствен интелект. Стъпката на Llama2 ще позволи на Alibaba да развие собствените си амбиции в областта на AI, като бъде в крак с най-новите разработки в тази технология.

За Meta, чиято социална медийна платформа Facebook от години е забранена в Китай заедно с други западни платформи, това би могло да доведе до по-тесни връзки с втората по големина икономика в света.

Говорител на Meta е отказал коментар. Alibaba Cloud не е отговорила на запитването за коментар.

Пекин насърчава китайските компании бързо да разработват домашни и "контролируеми" модели на ИИ, които могат да се конкурират с тези, разработени от американските компании, което означава, че Китай се опитва да настигне САЩ в областта на ИИ. През последните месеци Alibaba и нейни колеги като Tencent Holdings засилено работят по нови AI модели.

Подобно на моделите, които захранват популярни чатботове като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, Llama2 работи на базата самообучение. Той е трениран с огромно количество данни, за да генерира последователни и естествено звучащи резултати.

Според Meta Llama2 ще бъде безплатен за използване от компании с по-малко от 700 милиона активни потребители месечно. Програмите с повече потребители ще трябва да поискат лиценз от Meta.

Alibaba също така добави, че ако даден клиент иска да използва Llama2 за предоставяне на услуги на китайската общественост, той ще трябва да спазва китайските закони и да се пази от практики и съдържание, които могат да навредят на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още