IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba няма да участва в обратното изкупуване на акции на Ant

Онлайн гигантът не желае да продава никаква част от своя дял във финтех компанията

12:36 | 24.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Alibaba Group Holding реши да не продава никаква част от своя дял от една трета в Ant Group по време на предстоящото обратно изкупуване на акции от китайския финтех лидер, посочвайки, че иска да запази своята част от този важен партньор, пише Bloomberg.

В документ до борсовите регулатори Alibaba посочва, че няма да участва в плана на Ant за обратно изкупуване на 7,6% от акциите ѝ, който бордът на последната одобри. Това решение беше взето, след като компанията за електронна търговия и Tamasek Holdings обявиха, че обмислят да се разделят с част от дяловете си по време на програмата.

Ant, финтех пионер, който някога доминираше в мобилните плащания и управлението на пари онлайн, загуби голяма част от стойността си, откакто регулаторите отмениха нейното първично публично предлагане (IPO), което се очакваше да бъде рекордно за 2020 г.

Сега китайските регулатори слагат край на двугодишните си репресии срещу технологичните гиганти в страната, които някога се радваха на голяма свобода. Властите обаче наложиха над 1 млрд. долара глоби на Ant и Tencent Holdings през юли. Ant завърши основното си преструктуриране, поискано от Пекин, въпреки че това понижи рентабилността ѝ и попречи на растежа.

Alipay на Ant остава водещ метод за плащане в платформите за онлайн пазаруване на Alibaba – Taobao и Tmall, както и ключов клиент на облачния ѝ бизнес за 11 млрд. долара. Компанията се опитва да подкрепи своите шест основни подразделения, които трябва да се разделят на шест, за да създадат няколко независими корпорации, повечето от които след това ще търсят сами финансиране и потенциален борсов дебют.

„Решението на Alibaba да не продаде обратно никаква част от своите акции в Ant Group на финтех фирмата повишава вероятността приносът на последната към приходите от облачни услуги на Alibaba да достигне рекорд през фискалната 2024 г. Миналата година Ant плати 52% повече такси за облачни услуги на Alibaba и допринесе за близо 11% от облачните ѝ приходи, спрямо 7,4% през предходната година“, коментират анализаторите на Bloomberg Intelligence Катрин Лим и Франсис Чан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още