IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъкът на Джак Ма с Пекин струва на Ant и Alibaba цели 850 млрд. долара

Предприемачът беше в немилост и живя извън Китай няколко години, преди да се завърне у дома

16:27 | 10.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато сблъсъкът на Джак Ма с китайското правителство изглежда върви към края си, след близо три години, става ясно колко скъп се оказа този конфликт за неговите компании Ant Group и Alibaba Group Holding, пише Bloomberg.

В петък китайските власти обявиха, че ще сложат край на разследването срещу Ant, а компанията за финансови технологии ще плати глоба от близо 1 млрд. долара. Разследването започна, след като през 2020 г. Ма разкритикува регулацията на финансовия сектор от страна на Пекин. Това доведе до принудителен отказ от първичното публично предлагане на Ant, което имаше шанса да стане най-голямото IPO в историята.

Цената обаче далеч надхвърля последната глоба. Репресиите засегнаха доверието в частния сектор в Китай, докато страната е изправена пред нарастваща слабост във всичко – от потребителските разходи до жилищния пазар, износа и инфраструктурните инвестиции. Ant трябваше да промени своя бизнес модел, като се отдръпна от деликатни сектори и облекчи конкуренцията с държавните банки. Оценката, която се очакваше да достигне 315 млрд. долара след IPO-то, спадна до около 78,5 млрд. долара.

В събота Ant предложи да направи обратно изкупуване на около 7,6% от акциите си в опит да предостави шанс за намаляване на дяловете на инвеститорите, впримчени в дългогодишна регулаторна репресия върху финтех сектора. Alibaba обмисля дали да предложи част от своите акции в Ant за обратно изкупуване, посочва компанията в документи до борсовия регулатор в неделя.

Alibaba не се справи много по-добре. Администрацията на Си Дзинпин се насочи към пионера в електронната търговия в рамките на удара си по водещите интернет платформи, а по-рано тази година Alibaba обяви, че ще се раздели на шест големи бизнеса. Пазарната капитализация на Alibaba е 234 млрд. долара, дори и след 8-процентното рали на листнатите ѝ в САЩ книжа в петък, когато стана ясна новината за Ant. Това е с около 620 млд. долара под върха, достигнат през 2020 г. Листнатите в Хонконг акции на Alibaba записаха 5,6% ръст на цената днес.

„Компаниите поеха вината си и наказанията приключиха – поне за тази серия от проблеми“, коментира Кендра Шефер, партньор в базираната в Пекин консултантска компания Trivium China.

Базирана в Ханджоу империя на Ма беше основната, която понесе удара на Комунистическата партия, засегнал голяма част от частния сектор – от недвижимите имоти и онлайн образованието до игрите и споделените пътувания. Си промени икономиката на страната, за да наблегне на „общия просперитет“ и подкрепата на средната класа. Реформите изтриха над 1 трлн. долара пазарна капитализация на китайски компании, а рискови и институционални инвеститори платиха цената за действията на партията.

Въпреки че последните мерки на Китай може да са сигнал за облекчаване на натиска, политическите приоритети за гарантиране на социална стабилност и национална сигурност остават непроменени.

„Трябва да се погрижите за работниците и обществото, а след това можете да се погрижите за вашите инвеститори“, казва Шефер. „Всъщност това е посланието в момента“.

Стойността, загубена от активите на Ма, достигна над 850 млрд. долара и е знак за това колко трудно ще бъде възстановяването на доверието на международните инвеститори. Не просто корпоративните печалби са под натиск заради забавянето на икономическия растеж, но и националните приоритети са фундаментално променени.

Последна актуализация: 16:27 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още