IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъкът на Джак Ма с Пекин струва на Ant и Alibaba цели 850 млрд. долара

Предприемачът беше в немилост и живя извън Китай няколко години, преди да се завърне у дома

16:27 | 10.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическите проблеми на Китай се засилват, оказвайки натиск върху Си да възстанови подкрепата към частния сектор. В негативен сценарий, с по-рязък спад на цените на имотите, по-бавен темп на реформи и по-драматични отношения между САЩ и Китай, Bloomberg Economics очаква растежът на китайската икономика да се забави до 3% до 2030 г.

Освен на Ant, Китайската народна банка наложи глоби на няколко други банки и Tencent Holdings. Ant и Tencent направиха изявления след глобите, предполагайки, че до голяма степен са завършили реформите, които е нужно да направят, съгласно държавните разпоредби.

Как се раздели бизнесът на Alibaba Group Holding? Графика: Bloomberg L.P. Как се раздели бизнесът на Alibaba Group Holding? Графика: Bloomberg L.P.

„Властите очевидно се борят да определят как точно искат да изглежда сферата на финансовите технологии и ролята на големите технологични фирми в нея“, коментира Мартин Чорземпа, сътрудник в Peterson Institute for International Economics. „Ето защо отне толкова много време, за да се определи, че са близо до финала на плана за коригиране на най-важната финтех компания в Китай“.

Изпадането в немилост на Джак Ма започна през октомври 2020 г., когато предприемачът излезе на сцената на Bund Summit в Шанхай, за да се обърне към инвеститорите и правителствените представители. В момент, в който Ant беше готова да се листне на борсата, правейки огромно IPO, Ма направи 20-минутно изявление, в което говори за остарели регулации, които биха задушили иновациите в страната.

Само няколко дни по-късно властите привикаха Ма в Китайската комисия за регулиране на ценните книжа и обявиха, че са открили редица недостатъци в бизнеса на Ant, вариращи от потребителско кредитиране и управление на средствата до онлайн плащания. IPO-то, което можеше да набере 35 млрд. долара, трябваше да бъде отменено.

Финтех гигантът след това се сблъска с допълнителни регулаторни предизвикателства и беше принуден да работи повече като традиционна банка.

Рентабилността на Ant намаля, след като компанията преструктурира бизнеса си, за да отговори на изискванията на китайските регулатори и насочи фокуса си от експанзията към това да отговори на правилата. Нетната ѝ печалба премина от двуцифрен растеж в началото на 2021 г. до четири поредни тримесечия на спад на годишна база през 2022 г. В началото на 2023 г. Ма заяви, че ще се откаже от контрола над Ant, въпреки че ще запази около 6,2% от правата на глас, сочат изчисления на Bloomberg.

Печалбата на Ant се сви. Графика: Bloomberg L.P. Печалбата на Ant се сви. Графика: Bloomberg L.P.

Имаше редица проблеми, на които Ant се натъкна в разгара на двугодишните технологични репресии. През април 2021 г. китайските власти поискаха от Ant да се превърне във финансов холдинг, но до ден днешен компанията не е успяла да получи лиценз.

Освен това компанията беше принудена да отвори приложението си за разплащания за конкурентите, а възможностите ѝ за кредитиране бяха значително ограничени. На фирмата беше забранено да извършва неща, които насочват потребителите към заеми и други по-доходоносни услуги, а възможността за отпускане на заеми беше ограничена с нови правила. Потребителските заеми, отпускани съвместно с банките – преди това основен двигател на растежа – бяха отделени от брандовете ѝ Jeibel и Huabei.

Ant държи 50% дял в бизнеса с потребителски заеми, създаден през 2021 г., като част от обновяването на компанията. Той има капацитет да дава между 400 млрд. и 500 млрд. юана заеми, сочат изчисления на Bloomberg. Активите под управление на фонда Yu’ebao на Ant (някога най-големият) през септември спаднаха с около 36 на сто до 759 млрд. юана (111 млрд. долара) спрямо две години по-рано.

Последна актуализация: 16:27 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още