IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъкът на Джак Ма с Пекин струва на Ant и Alibaba цели 850 млрд. долара

Предприемачът беше в немилост и живя извън Китай няколко години, преди да се завърне у дома

16:27 | 10.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

До известна степен данните за Ant отразяват стагниращия растеж на по-големия интернет сектор в Китай, засегнат от продължителните органичения заради Covid-19 и засиления контрол от страна на Пекин. Предвид нарастващата икономическа и регулаторна несигурност Alibaba също се превърна в сянка на някогашното си аз.

Някога тя беше компанията с най-голяма пазарна капитализация в Китай, но основният ѝ бизнес с търговия на вътрешния пазар беше засегнат от антимонополно разследване, довело до рекордната глоба от 2,8 млрд. долара през 2021 г. Гигантът беше допълнително затруднен и от все по-ожесточената конкуренция от играчи като JD.com и PDD Holdings. Освен това загуби дял и на пазара на облачни услуги от конкуренти, подкрепяни от държавата.

След като Alibaba отчете третото си поредно тримесечие на едноцифрен ръст на приходите, най-голямата китайска компания за електронна търговия направи историческа промяна в ръководството си през юни. Тя върна дългогодишни ветерани да управляват империята, само месеци след като фирмата обяви план за разделянето си на шест основни звена. Те се надяват да преструктурират бизнеса на компанията, която се бори да си върне позициите след действията на Пекин.

Инвеститорите обаче изглежда са предпазливи към случващото се. Цената на акциите на Alibaba се понижи с 1,5% в деня, в който бяха обявни новите назначения, а в следващите три дни също бяха на червено. Разделянето на Alibaba може само да усложни неволите на Ant.

„Планът за разделянето на Alibaba може да донесе повече вреди на Ant, отколкото ползи“, твърди Франсис Чан, старши анализатор в Bloomberg Intelligence. „Нейната „перла в короната“ – кредитният бизнес, е изправен пред ограничения на цените и капитала за растеж. Фирмите за кредитни разследвания ще застанат между Ant и нейните финансиращи партньори. Защитните стени в екосистемите ѝ ограничават потенциала за кръстосани продажби. Таксите за плащания също стават по-малки, докато Yu’ebao губи своята привлекателност за инвеститорите на дребно“.

Ма, който остава духовен лидер на Alibaba, се появи в Ханджоу миналия месец преди смяната на ръководството. Той се прибра вкъщи в началото на март, след продължителен период на пътувания в чужбина, след като правителството направи опити да убеди милиардера да се върне – начин да демонстрира подкрепата на властите към частните предприемачи.

Китайските власти се опитват да уверят както чуждестранните, така и китайските фирми, че страната отново е отворена за бизнес, което е трудно след неравномерното икономическо възстановяване след пандемията и продължаващото напрежение със САЩ относно технологичното надмощие.

Тази кампания не е особено ефективна. Общите инвестиции с рисков капитал в Китай са спаднали до 3,6 млрд. долара през първите четири месеца на 2023 г., което е с 50% по-малко спрямо година по-рано, сочат данни на Preqin.

„Огромната глоба на Ant и Tencent, от една страна, демонстрира ангажимента на Пекин за укрепване на финансовия надзор, но от друга, също така сигнализира за край на системното коригиране на интернет платформите в страната“, каза Шън Мен, директор на базираната в Пекин бутикова инвестиционна банка Chanson & Co. „Целта е да се стимулира доверието на частните предприятия, но дали може да се постигне този резултат, предстои да видим. Възможно е да има разминаване между очакванията на Пекин и реалността.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още