IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресивната ценова стратегия на Lyft хвърля сянка върху пътя ѝ към печалбата

Част от анализаторите не изключват възможността компанията за споделено пътуване да бъде придобита

21:52 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Цената на акциите на Lyft се понижи с повече от 7% в сряда, тъй като инвеститорите се опасяват, че фокусът на платформата за споделено пътуване върху конкурентните цени, поставен с цел спечелване на пазарен дял, ще затрудни пътя ѝ към рентабилността, предава Ройтерс.

Компанията и нейният доминиращ конкурент Uber влязоха в ожесточена ценова война, докато се възстановяват след пандемията.

Във вторник Lyft заяви, че очаква оперативна печалба за третото тримесечие между 75 млн. и 85 млн. долара. За сравнение Uber вече отчете тримесечна оперативна печалба, възползвайки се от по-високите цени и диверсифицирания си бизнес модел, който включва споделено пътуване и доставки на храна.

„Основното притеснение, което изразяват инвеститорите, е дали Lyft ще успее да постигне значителна икономическа възвръщаемост като играч номер две на пазара на споделени пътувания в САЩ и смятаме, че прогнозите само ще засилят тези опасения“, коментира анализаторът на Needham Бърни Мактернан.

Миналата седмица Uber каза, че броят на нейните клиенти се е върнал до нивата отпреди пандемията в Северна Америка поради нарастване на търсенето в цялата индустрия, свързано с постепенното връщане в офисите и туризма.

Междувременно ценовата стратегия на Lyft, която направи средната цена на миля с 10% по-ниска в сравнение с миналата година, помогна за това броят на активните потребители на платформата ѝ за споделено пътуване да нарасне с 8% през тримесечието.

В стремежа си към преобръщане на бизнеса след пандемията, миналия месец компанията заяви, че проучва възможности за своя отдел за велосипеди и скутери, включително продажба или стратегическо партньорство.

Някои анализатори обаче смятат за възможно Lyft да бъде придобита от друга компания.

„Продължаваме да вярваме, че докато фирмата си проправя път към рентабилността, тя може да се превърне в цел за придобиване“, коментира анализаторът на Morningstar Али Могараби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още