IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните IPO-та се завръщат

Предстоящите листвания могат да зададат тона за четвъртото тримесечие

20:48 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Ако търсим сравнение, Bessemer Cloud Index, който включва около 70 публично търгувани облачни компании, дава най-ясни данни. Темпът на растеж на Klaviyo би я поставил близо до върха на индекса, където компаниите се търгуват около 12 пъти приходите. Това би означавало, че оценката на Klaviyo ще е около 7 млрд. долара.

Най-големият институционален инвеститор в компанията е Summit Partners, следван от доставчика на софтуер за електронна търговия Shopify, който е ключов бизнес партньор. Фирмата за рисков капитал Accel също е инвеститор.

Според Байър не е изненадващо да видим, че компаниите се насочват към публичните пазари. Според начина, по който работят правилата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ работят, мениджърските екипи и банкерите трябва да изчакат поне 15 дни след подаването на документите за IPO, преди да могат да започнат роудшоуто си. Предлагането може да се случи две седмици по-късно.

Компаниите, които подадоха документи миналата седмица, могат да започнат роудшоу в началото на септември, след Деня на труда, и да станат публични в средата на месеца.

Въпреки че Instacart и Klaviyo имат голямо значение за инвеститорите в стартъпи, тъй като те искат да разберат какво да очакват до края на 2023 г. и през следващата година, Arm има малко по-различна аудитория.

Дизайнерът на чипове е собственост на SoftBank, която търси ликвидност, след като през последните години загуби милиарди долари поради неуспешни и прекалено агресивни инвестиции в имена като WeWork, китайската компания за споделено пътуване Didi и индийската хотелска компания Oyo.

Arm не просто е по-голяма от обичайните компании, подкрепяни от рискове капитал, но е базирана в Обединеното кралство и е била публична преди.

Arm, чиято технология е от ключово значение за почти всички смартфони по света, отчете 524 млн. долара нетна печалба при 2,69 млрд. долара приходи за фискалната 2023 г., която завърши през март, сочат документи до регулаторите. Приходите на Arm за 2023 г. се оказа малко под тези за 2022 г., които бяха 2,7 млрд. долара.

За да достигне публична пазарна оценка от 32 млрд. долара, Arm ще се нуждае от съотношение от близо 61 пъти печалбата. На пазара на чипове Nvidia се извисява над всички със съотношение цена/печалба от 114. Но това е компания, която утрои стойността си през тази година и тъкмо каза на инвеститорите, че очаква 170% ръст на приходите от продажби през настоящото тримесечие.

Технологичният сектор може отново да започне да се забавя. Nasdaq нарасна с 30% тази година, след като завърши най-лошата си година от 2008 г. насам, но огромна част от ръста идва от ралитата на акциите на Nvidia и Meta. Но представянето му през август далеч не беше толкова розово, пораждайки съмнение за потенциален първи месечен спад от февруари насам.

В някакъв момент компаниите трябва да спрат да се фокусират върху пазарните условия и просто да решат, че е време да станат публични, смята Байър, тъй като не е имало значителни технологични IPO-та в САЩ, подкрепени от рисков капитал, от тези на HashiCorp и Samsara през декември 2021 г.

Пазарът ще определи стойността на компанията, а ако тя се представя добре с течение на времето, винамги ще има възможности за продажба на акции на по-висока цена.

„Трябва да докажете стойността си на пазара“, категорична е Байър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още