IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 2 години се очаква пускането на биочип за установяване на вируси на пазара у нас

Устройството предоставя бърза и надеждна диагностика на клинични проби

16:05 | 31.08.23 г. 2

След около две години се предвижда пускането на пазара на биочип за установяване на вируси. Той е част от биосензорно устройство и предоставя бърза и надеждна диагностика на клинични проби. Това каза д-р Евдокия Хикова, Институт по оптически материали и технологии – БАН, в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

По своята същност биочипът е оптичен и неговата работа се основава на явлението повърхнинен плазмонен резонанс. „Това е една позлатена дифракционна решетка, върху която поставяме разпознаващите молекули. Този метод на детекция е широко известен и се използва в различни сензорни устройства, като уникалното при нашата разработка е възможността на детекция. Чрез този биочип се извършва не само качествена, но и количествена оценка на търсената болест“, посочи специалистът.

По думите на Хикова това е универсално устройство. Методът не се ограничава само до детекция на вируси, а е универсално устройство за всякакви молекулни взаимодействия. „Действието на устройството зависи от това какви разпознаващи молекули ще се мобилизират на повърхността на чипа'', обясни събеседникът.

Хикова разказва, че устройството е предназначено за комерсиализация с цел то да отговаря на медицинските стандарти и да се използва от неквалифициран персонал. По нейни думи то е малко и преносимо и всеки ще може да работи с него.

Биочипът вече е разработен. Резултатите от него за различни заболявания са валидирани, но всичко е извършвано в лабораторни условия. Гостенката добавя, че в момента се работи по подобряване му така, че да бъде безопасно в реални условия за всеки, който го използва.

Експертът изтъква, че българите показват много висок потенциал и иновативно мислене по отношение на мястото на страната ни в най-новите разработки в медицината.

По какъв начин хората биха могли да се сдобият с биочипа за установяване на вируси? Къде е мястото на страната ни на световната научна карта? Още по темата гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 8 месеца
След фиаското КОВИД и острието на измамата с ковид - PCR "теста", който не е тест, и изобретателят на PCR реакцията изрично и недвусмислено каза, че НЕ Е ТЕСТ И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА ЗА ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ВИРУСНО ЗАБОЛЯВАНЕ, сега съм най-малкото подозрителен към още по-ускорени "тестове". Ама ще "открива" ли пак БЕЗСИМПТОМНО БОЛНИ, тоест - купища грешни резултати? Приети за "резултати", понеже така е изгодно в момента на нечии интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още