IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е планирала инвестиция за милиони в Apple

Планът на компанията е бил да предложи на Apple търсачката си Bing, която да замести лидера Google

23:09 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft е възнамерявала да инвестира няколко милиарда долара в сделка с Apple през 2016 г., за да направи своята търсачка Bing основната такава в браузъра на компанията Safari и да се конкурира по-добре с доминиращата търсачка Google на Alphabet, свидетелства изпълнителен директор на Microsoft в четвъртък в съда, цитиран от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се е срещнал с директора Apple Тим Кук по време на преговорите, твърди Джон Тинтър, вицепрезидент на отдела за бизнес развитие на Microsoft, който свидетелства по време на антитръстовия процес на Министерството на правосъдието на САЩ във Вашингтон срещу Alphabet. Microsoft щеше да претърпи загуба от няколко милиарда долара при изпълнението на сделката, твърди Тинтър, но това щеше да подсили търсачката Bing, което в крайна сметка би позволило на компанията да спечели по-голям пазарен дял и по-висока печалба.

Софтуерният гигант беше постигнал споразумение с Apple, компанията да използва неговата Bing в асистента Siri и Spotlight – функцията на Apple, която помага за намиране на приложения на iPhone от 2013 до 2017 г., но искаше да разшири обхвата на сделката, за да обхване и браузъра Safari. Вместо това Google успя да засили собствената си сделка с Apple покрай това, като включи в нея и продуктите, които до момента са били с търсачката Bing.

Този вид споразумение включва разделяне на приходите от реклами на Microsoft или Google с Apple, които са свързани с потребителските заявки. Тъй като Bing е по-малка търсачка от Google, Microsoft трябваше да предложи на Apple много по-голям дял от приходите, в сравнение с офертата на Google и щеше да загуби средства от сделката, поне първоначално, смята Тинтър.

„В краткосрочен план тя би била много неизгодна. Заявихме на Управителния съвет, че обмисляме да направим многомилиардна отрицателна инвестиция, за да подкрепим това“, призна Тинтър.

Условията бяха толкова неизгодни, че ръководителите на Microsoft обсъдиха с Борда как да ги споделят с акционерите, посочи той.

През 2018 г. Microsoft и Apple отново имаха сериозни дискусии за това да обединят усилията си и да засилят търсенето си извън САЩ. Microsoft разработи „наръчник“ за инвестициите, които компанията би направила, за да подобри търсенето, допълни Тинтър.

„Всичко се свеждаше около опитите да ги убедим, че можем да направим този преход“, заяви той.

Търсачка в Samsung по подразбиране

Microsoft се опита да убеди и Samsung да използва Bing като стандартна търсачка за своите смартфони, заяви Тинтър.

„Дори и условията да са по-добри при сделка с Microsoft, те няма да се откажат от Google“, коментира Тинтър за Samsung.

В имейл от 15 декември 2019 г., представен в съда, Тинтър е призовал Надела да спре да настоява тогавашният председател на Samsung, Дон Джин Ко, известен като DJ, да смени търсачката по подразбиране.

„Получих доста откровена обратна връзка от екипа на Samsung, че DJ ясно е разбрал за желанието ви да работите заедно, но те не биха направили такава голяма крачка заради партньорството си с Google. DJ е твърде учтив, за да ви откаже“, пише Тинтър.

Той в продължение на години е призовавал ръководителите на Samsung поне да позволят на Microsoft да направи оферта за търсене по подразбиране за смартфоните на компанията, посочвайки примера с Apple.

Въпреки че „това не беше печеливша сделка за нас, ние помагахме на Apple да печели повече пари и съответно да струва повече на Google“, призна Тинтър. Но ръководителите на Samsung заявиха: „Джон, това дори не си струва. Не искаме да го направим.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още