IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Руските кибератаки стават все по-сложни

Подобен тип нападения вече са се превърнали в ежедневие, твърди украинският заместник-министър на външните работи Антон Демохин

17:16 | 24.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Високопоставен представител на украинските власти твърди, че руските кибератаки стават все по-сложни и са се превърнали в ежедневие, като са насочени предимно към прекъсване на жизненоважна инфраструктура по време на войната, пише Bloomberg.

Заместник-министърът на външните работи Антон Демохин, който е главен директор по дигиталната трансформация към министерството, казва, че хакерите продължават да се насочват към държавни служби, агенции за сигурност и различни бизнеси, включително финансови институции, в опит да спрат услугите им и да придобият лични данни.

Въпреки че Украйна до голяма степен е в състояние да възпре опитите, „те са ефективни в смисъл, че полагаме много усилия“, за да им попречим, коментира той по време на интервю в Сингапур.

„В този смисъл, да, отнемат от нашето време, внимание и ресурси“, посочва Демохин. Атаките са станали по-координирани, като множество хакери от различни места атакуват различни части от една и съща инфраструктура наведнъж, допълва той.

Други хакери са оставили спящи вируси в информационни системи, които се активират, след като започне нападателна операция, коментира Демохин. „Когато съберете всичко това, разбирате, че това е ново ниво на сложност“.

Украйна регистрира 3974 киберинцидента между януари 2022 г. (месец преди руската инвазия) и септември тази година, като повечето са свързани с руски хакери, показват правителствени данни, разгледани от Bloomberg.

В началото на инвазията кибератаките се увеличиха три пъти. През първата половина на тази година имаше насочване към шпионски операции от военни части, опитващи се да получат информация, предоставена на съдилищата относно руски шпиони и доказателства за военни престъпления.

Кремъл и руската армия редовно отричат всякаква роля в хакерски операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
Какви руски кибератаки ве?!? Те нямат чипове за ракети, па камоли за компютри. И като цяло сичката им ИТ сфера избега зад граница. Стига с тия фейкнюзи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още