IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon отчете стабилни резултати и подсказа за засилване на облачния бизнес

Все пак приходите на Amazon Web Services се оказаха под очакванията на анализаторите

13:48 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Анди Джаси даде на инвеститорите много от това, което те искаха от този сезон на отчетите – стабилни приходи от продажби и ръст на печалбата, заедно с намек, че машината за печалба (облачният бизнес) възвръща инерцията си, пише Bloomberg.

Въпреки че приходите на подразделението за облачни услуги Amazon Web Services се оказаха под очакванията, Джаси заяви, че бизнесът се стабилизира. По думите му компанията е подписала няколко нови сделки с клиенти, които са влезли в сила този месец, а търсенето на генеративен изкуствен интелект вероятно ще даде тласък на подразделението в бъдеще. Цената на акциите на Amazon нарасна с 5% по време на следборсовата търговия.

Главният изпълнителен директор на Amazon спечели доверието на Wall Street тази година с дълбоки съкращения и фокус върху увеличаването на печалбата. Под негово ръководство базираната в Сиатъл компания става все по-зависима от услуги, които са склонни да генерират повече средства от първоначалния бизнес с продажбата на стоки онлайн, в това число рекламата, логистичните услуги за независими търговци и отдаване под наем на изчислителна мощност на различни корпорации.

Приходите от продажби на облачното подразделение са се увеличили с 12 на сто до 23,1 млрд. долара. Сумата е малко по-висока от тази за предходния отчетен период, отбелязвайки второто увеличение на приходите на тримесечна база от почти две години.

Оперативната печалба на бизнеса от 6,98 млрд. долара е с около 1,3 млрд. долара над очакваното от анализаторите. Amazon Web Services, което като цяло носи по-голяма печалба от останалата част от компанията, отчете най-високия си оперативен марж от първото тримесечие на 2022 г.

По време на разговора с анализаторите Джаси призна, че някои компании все още се стремят да свиват разходите си за наета изчислителна мощност и софтуер – феномен, който възпрепятства растежа на AWS, както и този на конкурентите Microsoft и Alphabet. И все пак много клиенти сега се обръщат към сървърите на Amazon за работа по нови проекти, коментира изпълнителният директор.

Лидерът на компанията изложи целите на Amazon да се превърне в основен играч в сферата на генеративния изкуствен интелект. Джаси коментира, че технологията би могла да донесе „десетки милиарди“ потенциални приходи на AWS в следващите няколко години. Не е ясно до каква степен подобни приложения носят ръст на продажбите на звеното сега, но според Джаси бизнесът расте „много, много бързо“.

През тримесечието Amazon обяви партньорство със стартъпа за изкуствен интелект Anthropic. Съгласно споразумението Antropic използва технологията на AWS и ще направи своите инструменти достъпни за клиентите на облака. Amazon, която изостава от Microsoft и Google в приложенията с генеративен изкуствен интелект, инвестира 1,25 млрд. долара в тази сфера, както и близо 4 млрд. долара в Anthropic.

Тримесечните резултати все пак са ясна индикация, че усилията на Amazon за намаляване на разходите се отплащат. Мениджърите обърнаха специално внимание на разходите през последната година и съкратиха работни места, органичиха наемането на кадри и закриха незначителни проекти.

Разходите на Amazon за маркетинг и продажби са намалели спрямо година по-рано - за първи път поне от 2015 г. насам. Ръстът на разходите за технологии и инфраструктура - категория, която включва заплатите на софтуерните инженери и разходите за сървърите на AWS, се е ускорил само с 8,8%, около една четвърт от темпа отпреди година.

Приходите за третото тримесечие са нараснали с 13 на сто до 143,1 млрд. долара, обяви Amazon. Средната прогноза на анализаторите беше за 141,6 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Оперативната печалба се е увеличила до 11,2 млрд. долара спрямо 2,5 млрд. долара година по-рано. Средната прогноза на анализаторите беше за 7,71 млрд. долара.

Основните онлайн магазини на компанията също са се представили по-добре. Звеното е генерирало 57,3 млрд. долара, което е със 7% повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Тримесечието включваше събитието на Amazon за пазаруване Prime Day. Рекламните приходи от продажби са скочили с 26% до 12 млрд. долара, като също се оказаха над прогнозите.

Amazon прогнозира, че приходите ѝ от продажби за тримесечието до края на декември ще са между 160 млрд. и 167 млрд. долара спрямо средна прогноза на анализаторите за 166,6 млрд. долара. Оперативната печалба ще е между 7 млрд. и 11 млрд. долара през периода, докато Wall Street смята, че тя ще достигне 8,71 млрд. долара.

Акциите на Amazon приключиха последната сесия на борсата в Ню Йорк на ниво от 119,57 долара, като от началото на годината са повишили стойността си 43 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още