IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващите отчети на Big Tech изтриха 200 млрд. долара от пазарната им капитализация

Това заплаши да тласне S&P 500 към корекция

17:21 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Така наречената Великолепна седморка, която движи тазгодишното рали на американските акции, публикува разочароващи резултати, които изтриха 200 млрд. долара от пазарната капитализация на въпросните компании и заплаши да тласне S&P 500 към корекция, пише Bloomberg.

Собственикът на Google – Alphabet, Tesla и компанията майка на Facebook – Meta Platforms, потънаха на борсата след обявяването на финансовите си резултати, а пазарът на опции предполага еднодневно движение на акциите от 8,1% в двете посоки – поставяйки в играта около 100 млрд. долара пазарна стойност.

Промени в пазарната капитализация на компаниите след обявяването на финансовите им отчети. Графика: Bloomberg L.P. Промени в пазарната капитализация на компаниите след обявяването на финансовите им отчети. Графика: Bloomberg L.P.

Останалите две – Apple и Nvidia – трябва да представят отчетите си следващия месец.

Седемте компании бяха ключови за фондовия пазар тази година предвид огромния интерес към изкуствения интелект, който подхрани ръстовете при много от тях. Оптимизмът намалява поради по-високите лихвени проценти и войната в Близкия изток. В резултат на това S&P 500 отстъпи с 8,8% от върха, който достигна тази година, а сега попада в обсега на спад от 10%, който се определя като корекция на бичи пазар.

И все пак има още много еуфория. Технологичният индекс Nasdaq 100, доминиран от Великолепната седморка, остава с 31% нагоре за годината, което означава, че има много място за спад на пазара.

Резултатите на Meta ще натежат на пазара, когато търговията в четвъртък започне. Стойността на книжата се понижи с 2,4% преди началото на сесията, след като социалната мрежа попари надеждите на инвеститорите за дългосрочно възстановяване на рекламния бизнес, посочвайки, че той се влияе от прищевките на икономическата среда.

Това се случва след като Alphabet изтри близо 180 млрд. долара пазарна капитализация в сряда, защото подразделението за облачни услуги на компанията отчете по-малка печалба от очакваната. Загубата беше най-голямото изтриване на пазарна стойност в рамките на една сесия на гиганта. По-рано този месец пазарната капитализация на Tesla се стопи със 72 млрд. долара за ден след обявяването на финансовия отчет на компанията.

Засега единственият лъч надежда сред големите седем е Microsoft. Софтуерната компания направи борсово рали и прибави 75 млрд. долара към пазарната си капитализация, след като отчете резултати за първото си фискално тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите.

Alphabet и Microsoft, които се нареждат след Amazon на пазара на облачна инфраструктура, се надпреварват да създадат предложения с изкуствен интелект като начин да направят платформите си по-привлекателни за клиентите. Техните резултати вдигат летвата за лидера в облачните изчисления Amazon, който ще обяви резултатите си по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още