IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от новите отчети на Big Tech?

Инвеститорите, които очакват изкуственият интелект да даде тласък на бизнеса, може да са разочаровани

21:37 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските технологични гиганти вероятно ще отчетат най-силния си тримесечен ръст на приходите от поне една година, тъй като техните по-стари бизнеси се стабилизират, но инвеститорите, които търсят признаци за тласък от изкуствения интелект (AI), може да бъдат разочаровани, пише Ройтерс.

Microsoft, Alphabet, Meta Platforms и Amazon се очаква да покажат, че са продължили възстановяването на бизнеса си с корпоративен софтуер и дигитална реклама, докато корпоративните и потребителските разходи остават устойчиви въпреки несигурната световна икономика.

Акциите на четирите компании повишиха стойността си – с между 36% на Microsoft и 157% за Meta – през тази година, повишавайки общата им пазарна капитализация до над 6 трлн. долара. Освен това дадоха тласък и на бенчмарка S&P 500.

„След година, в която корпоративните разходи бяха задържани от опасения за икономиката, се насочваме към година, в която тези опасения бавно отшумяват, създавайки по-стабилна среда за разходи за корпоративен софтуер и реклама“, коментира Гил Лурия, старши софтуерен анализатор в D. A. Davidson.

Въпреки че корпоративното търсене се стабилизира в по-старите бизнеси на въпросните компании, то не се пренася при изчислителните облаци – бизнес, който е особено важен за Microsoft и Amazon.

Microsoft обаче вероятно ще запише добри резултати от инвестицията си в OpenAI и интегирането на технологията ѝ в своите продукти, посочват анализатори. Компанията беше обещава агресивни разходи, за да отговори на търсенето на AI предложенията ѝ.

RBC Capital Markets прогнозира, че Microsoft ще реализира над 3 млрд. долара приходи от приложения с генеративен изкуствен интелект през този фискален период.

При други играчи подобни AI инвестиции, като покупката на скъпите чипове на Nvidia, могат да засегнат печалбата в краткосрочен план.

„Вероятно няма да има съществено значение за приходите до 2025 г., защото компаниите все още измислят своята стратегия за генеративен AI“, коментира анализаторът на RBC Риши Джалурия.

Във вторник Microsoft вероятно ще отчете близо 9% ръст на приходите за първото тримесечие според LSEG, подкрепена от силата на своя бизнес с корпоративен софтуер за продуктивност. Разходите ѝ обаче се очаква да са скочили с 8,4 на сто – най-големият ръст от година.

В същия ден се очаква Alphabet да обяви 10% повишение на тримесечните си приходи от продажби. Приходите от услуги на Google, които включват YouTube, Search и продажбата на приложения, се очаква да са нараснали с 8,5%.

Alphabet и Meta вероятно ще спечелят от ръста на продажбите на дигитална реклама преди сезона на празничното пазаруване.

Миналия месец компанията за медийни проучвания и инвестиции Magna повиши прогнозата си за ръста на американските разходи за реклама от 4,2% до 5,2% за календарната 2023 г. Тя очаква дигиталните рекламни продажби да нараснат с 9,6% през периода.

Прогнозите сочат, че Meta ще отчете увеличение на тримесечните си приходи с повече от една пета, записвайки най-големия ръст от две години. Освен това вероятно ще представи плановете си за изкуствения интелект, след като през септември обяви, че ще предложи поредица от рекламни инструменти с AI.

При всички компании обаче се очаква ръстът на бизнеса с изчислителни облаци да покаже малко подобрение, тъй като клиентите търсят начини да оптимизират разходите си за инфраструктура.

Пазарните лидери Amazon Web Services и Azure на Microsoft вероятно са записали съответно 12,4% и 26,2% ръст през тримесечието, сочи прогноза на Visible Alpha. При Google растежът се очаква да е 25,7%.

Amazon вероятно ще бъде защитена от силните си продажби на дребно, благодарение на стабилния пазар на труда. Прогнозите сочат, че в четвъртък гигантът в електронната търговия ще отчете 11,3% ръст на приходите.

Meta ще представи финансовите си данни в средата на седмицата, а Apple ще сложи край на отчетите на Big Tech през следващата седмица – на 2 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още