IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки трикове как чрез технологиите да направим работните си дни в движение по-леки

Използването на надеждни и удобни технологии е решението на голяма част от ежедневните ни проблеми

14:25 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samsung Electronics
Снимка: Samsung Electronics

На почти всички ни се случва да работим в движение. Това вече не е нещо обичайно само за журналистите, но и за повечето хора. Все повече професии изискват да сме на линия почти постоянно през деня. Затова, независимо от професията, всички се нуждаем от надеждни технологии, на които да разчитаме в такива моменти, независимо дали е за изпращането на спешен имейл в последния момент или за нещо по-сериозно.

Ето защо в този текст ще ви запознаем с няколко малки трика, с които Samsung и Google правят работните ни дни по-леки.

1. Изберете телефон, на който можете да разчитате

Това да имате устройство, което да е достатъчно здраво и издръжливо, е базата, от която да започнете. Когато става дума за работа, категорично едно от най-добрите устройства на пазара в момента, е сгъващият се Galaxy Z Fold5, който Samsung представи по-рано тази година заедно с Galaxy Z Flip5.

Освен красив дизайн и тегло от едва 253 грама, смартфонът е проектиран така, че да е максимално издръжлив. Основният му екран е защитен със специален протектор, който го предпазва от удари, а гърбът е обновен, така че да е по-здрав спрямо предходното поколение сгъваеми Galaxy модели. Самата панта е разположена в нов вграден модул, като е предвидена двойна шина. По този начин се гарантира, че ефектът от външните въздействия ще е минимален, а телефонът може да се ползва активно както в сгънато, така и в разгънато състояние без да се амортизира бързо. Ако сте човек, който често изпуска смартфона си, можете да отдъхнете, защото Galaxy Z Fold5 има рамка от Armor Aluminum и Corning Gorilla Glass Victus 2. Притеснението, че устройството може да пострада в движение, остава на заден план.

Galaxy Z Fold5 дава възможност за ползване на вътрешния екран и в сгънато положение. Снимка: Samsung Galaxy Z Fold5 дава възможност за ползване на вътрешния екран и в сгънато положение. Снимка: Samsung

Едно от другите предимства на Galaxy Z Fold5 е, че издържа през целия ден, благодарение на системата си от две батерии от 4400 mAh, която е комбинирана с усъвършенстван процесор с идеята да разпределя заряда по-ефективно. Ако все пак се наложи зареждане, само 30 минути са достатъчни за получаване на до 50% заряда с 25W адаптер. Телефонът поддържа и бързо безжично зареждане, така че опциите са няколко. Всичко това дава усещането за спокойствие в рамките на работния ден, защото не се налага да следите колко още заряд ви е останал, а спокойно можете да се отдадете на работните задачи.

2. Заложете на изпитан софтуер

Говорейки за работа, няма как да си позволим да разчитаме на софтуер, който не познаваме и който не е достатъчно надежден. През дните, в които работя, но съм в движение, най-често използвам три от приложенията на Google на Galaxy Z Fold5 – Google Maps, Google Meet и Google Calendar.

Google Maps най-често ми служи, за да ми помогне да стигна до локацията, на която се провежда някое събитие. То е най-честият ми навигатор, независимо в кое населено място се намирам. Обичайно винаги отварям Maps на по-малкия преден 6,2-инчов Dynamic AMOLED 2X Display, но ако искам да видя нещо в детайли, разгъвам телефона, за да разгледам картата на вътрешния дисплей, който е 7,6-инчов и с резолюция 2176 x 1812. В случая не се налага да отварям отново приложението на Google. Смартфонът автоматично пренася приложението на вътрешния екран чрез функцията App Continuity и по този начин ми спестява време.

Потребителите имат възможност да използват няколко приложения едновременно. Снимка: Samsung Потребителите имат възможност да използват няколко приложения едновременно. Снимка: Samsung

В моментите, в които се налага да проведа онлайн среща, разчитам на Google Meet. На Galaxy Z Fold5 мога да използвам няколко приложения едновременно, което означава, че мога да водя разговор в Google Meet, но и същевременно да си водя бележки със стилуса S Pen на смартфона. Чрез режима Multi Window ми е много по-лесно да върша по няколко неща едновременно. Всъщност телефонът може да поддържа три прозореца на един екран – перфектно решение за всеки, който мултитасква. Самият режим дава много опции за моделиране на екрана по най-удобния за конкретната ситуация начин. За разделяне на основния екран е достатъчно след отваряне на приложението просто да плъзнете с два пръста по екрана отдясно, отляво или отдолиу нагоре. На външния екран това се случва чрез плъзване отдолу нагоре.

Изключително удобен, ако бързате, е подобреният Taskbar, който позволява лесно и бързо превключване между най-често ползваните приложения. По този начин прехвърлянето между приложенията става за секунди, без да необходимо връщане към началния екран, а това се дължи на функцията App Pair.

Можете да използвате и стилуса S Pen за ежедневно водене на бележки. Снимка: Samsung Можете да използвате и стилуса S Pen за ежедневно водене на бележки. Снимка: Samsung

S Pen влиза в употреба във всеки един момент, в който се налага да запиша нещо набързо, а ако използвам Samsung Notes, текстът ми се синхронизира на всичките ми Samsung устройства. Достатъчно е само едно натискане на бутона на S Pen или задържане на S Pen Fold Edition над екрана и натискане на страничния бутон, така че да се гарантира бърз достъп до функции като Screen Write или Smart Select.

Не на последно място, можете да разчитате на Google Calendar за следене на графика. Известията за това какво предстои излизат на предния екран на Galaxy Z Fold5, което ме улеснява в моментите, в които бързам.

За всички, които работят с информация, която трябва да бъде добре защитена, могат да са спокойни, защото Galaxy Z Fold5 ползва приложението за сигурност Samsung Knox.

3. Снимайте с лекота

Ако работата ви изисква правенето на снимки, както е при мен понякога, Galaxy Z Fold5 е добро решение. Под дисплея на устройството има 4MP камера, а предната е 10MP, които едва ли ще ви потрябва особено, когато става дума за работа, но си остава достатъчно полезна. Ключова тук е системата камери на гърба, която включва 10MP телефото камера с 3 пъти оптично увеличение, допълнена от 50MP основна широкоъгълна камера и 12MP ултраширокоъгълна камера.

В случаите, в които се налагат снимки при ниска осветеност, няма никакво място за притеснение. Galaxy Z Fold5 прави добри нощни кадри с висока разделителна способност и без много шум. За мен това е добра опция, особено ако снимам вечерни събития, които имат специфично осветление, или снимам устройства, а светлината в конкретния момент не е максимално добра.

Истината е, че не ни е нужно толкова много, за да вършим добре работата си в движение. Новите технологии ни дават възможност да не правим компромис с изпълнението на работните ни задачи, независимо колко бързаме.

Последна актуализация: 14:26 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още