IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестово съобщение от системата за ранно известяване стресна абонатите на български телеком

Тестовото съобщение тази вечер е било изпратено само до абонати на Vivacom

20:48 | 01.11.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Мобилният оператор Vivacom съобщи, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG-ALERT към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към неговите абонати. Мобилният оператор не е бил уведомен.

"Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението", се казва още в съобщението на компанията

"Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване", допълни тя.

От МВР съобщиха пред БТА, че тестовото съобщение, изпратено само до абонати на Vivacom тази вечер, не е било координирано с министерството. 

Системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. 

На някои устройства е получено съобщение "Сигнал от президента". Във връзка с това от "Дондуков" 2 информираха, че нямат никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис "сигнал" или "тест". За случая са информирани отговорните институции.

Властите призоваха да не се изпада в паника - не става дума за истинска спешна ситуация, това е система, която се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление, но се контролира изцяло от вътрешното министерство.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов заяви пред БНТ, че рри вътрешни тестове на системата BG ALERT изпълнителят на софтуера по погрешка е въвел съобщението да се излъчи в реална среда, вместо в тестова.

Джартов обясни, че грешката, която стресна абонатите на един от мобилните оператори по-рано тази вечер, не е нито на МВР, нито на ГДПБЗН. Официално тестовете на системата за ранно предупреждение трябва да започнат на 7 ноември в област Габрово, съгласно предварително утвърден график.

Александър Джартов допълни, че е разработен интернет сайт, на който се вижда графикът по области кога и къде ще се провеждат тестовете. На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна.

Според директора на пожарната системата предвижда хората и с нови, и с по-стари апарати да имат възможност да получават съобщенията. Начинът, по който се визуализира съобщението, е различен – на тези, които са с операционна система Android след версия 11 ще се изписва ясно BG ALERT и съответното съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още