IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непредсказуемостта на събитията в света накара Airbnb да даде по-слаба прогноза

Компанията все пак успя да отчете по-високи приходи от очакваното

22:12 | 02.11.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Цената на акциите на Airbnb се понижи с около 3% по време на следборсовата търговия в сряда, след като компанията отчете по-високи от очакваното приходи, подкрепени от попътните валутни ветрове. Въпреки това гигантът даде по-слаба от очакваното прогноза за предстоящото фискално тримесечие, пише CNBC.

Нетната печалба за тримесечието е достигнала 4,37 млрд. долара. Като се изключи еднократен данъчен ефект, компанията е записала нетна печалба от 1,61 млрд. долара в сравнение с 1,21 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година.

Приходите са нараснали с 18% на годишна база, обяви компанията. Общите резервации на нощувки и преживявания са достигнали 113,2 млн. през периода. Бройката е над тази от 99,7 млн. година по-рано и надмина консенсусната прогноза на StreetAccount за 112,9 млн.

Компанията очаква между 2,13 и 2,17 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, което представлява между 12 и 14 на сто ръст на годишна база. Анализатори, анкетирани от LSEG, обаче очакват 2,18 млрд. долара.

„Наблюдаваме по-голяма нестабилност в началото на четвъртото тримесечие и следим отблизо макроикономическите тенденции и геополитическите конфликти, които могат да повлияят на търсенето на пътувания“, пише компанията в писмото си до акционерите.

По време на конферентен разговор с анализатори ръководителите на Airbnb коментираха, че оценката не е предизвикана от по-слабите резултати в конкретен регион, а по-скоро от „широкообхватна“ непредсказуемост навсякъде. „Просто е твърде рано да се каже колко волатилност виждаме“ през четвъртото тримесечие, твърди финансовият директор Дейв Стивънсън.

Главният изпълнителен директор и съосновател Брайън Чески допълва, че въпреки широко разпространеното негодувание от страна на Ню Йорк, Airbnb поддържа добри отношения с градовете по света.

Airbnb също така отчете коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) от 1,83 млрд долара, която расте с 26% на годишна база. Свободният паричен поток е достигнал 1,31 млрд. долара, или с 37% повече спрямо обявения преди година такъв от 958 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още