IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple прибира 36% от приходите на Google от реклами при търсения през браузъра Safari

Досега двете компании не искаха да разкриват подробности за споразумението си

10:05 | 14.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google плаща на Apple 36% от приходите, които генерира от рекламиране в резултатите от търсения, направени през браузъра Safari, твърди главен експерт по икономика на звеното на Alphabet, цитиран от Bloomberg.

Кевин Мърфи, който е професор в Университета на Чикаго, разкри данните по време на свидетелските си показания в защита на Google в рамките на антимонополния процес на Министерството на правосъдието във Вашингтон.

И Google, и Apple се противопоставиха на публичното разкриване на подробности за тяхното споразумение. В съдебна декларация миналата седмица Google разкри, че обявяването на допълнителна информация за сделката „неразумно би подкопало конкурентната позиция на Google по отношение както на конкурентите, така и на други контрагенти“.

Компаниите имат партньорство от 2002 г., което прави Google търсачка по подразбиране в Safari на Apple. Днес сделката е най-важната от споразуменията за залагане на Google като търсачка по подразбиране, тъй като е свързана с iPhone – най-използвания смартфон в САЩ.

Министерството на правосъдието се прицели в това споразумението, тъй като смята, че Google незаконно поддържа доминацията си на пазара на търсачки и на реклама в резултатите от търсенето.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар. Google е отказала да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още