IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX обмисля възможността да листне Starlink през 2024 г.

Бизнесът със сателитна комуникация на SpaceX се представя значително по-добре от този с изстрелването на ракети

19:48 | 15.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

SpaceX обсъжда възможността за първично публично предлагане на своя бързо развиващ се сателитен бизнес Starlink още през 2024 г., твърдят източници на Bloomberg, запознати с казуса. Идеята на компанията е да се възползва от силното търсене на подобен тип комуникации.

За да се подготви, SpaceX прехвърля активите на звеното си за сателити в изцяло притежавано от нея дъщерно дружество, което в крайна сметка ще бъде отделено чрез IPO, посочва един от източниците, пожелал да остане анонимен.

Все още не е взето финално решение и е възможно SpaceX да реши да задържи звеното. Листването също така може да бъде отложено за 2025 г., допълват източниците.

Представител на Space Exploration Technologies, както е официалното име на компанията, не е отговорил на запитването за коментар. Основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск също не е отговорил на изпратените му запитвания.

След съобщеното от Bloomberg, Мъск нарече новината „фалшива“, като публикува в социалната си мрежа X, без да разкрива повече подробности.

Мъск мисли за възможността за IPO на Starlink от години, но точният момент, в който ще се случи листването не е ясен. През 2021 г. милиардерът заяви, че сателитната интернет услуга ще предложи на борсата акциите си, след като може да направи „сравнително добри“ прогнози за паричния поток – внимателно следена мярка за финансовото състояние на бизнеса.

Миналата година той каза на служителите, че дебютът на публичния пазар може да не се случи скоро. Но бизнесът започна да се развива, а SpaceX очаква Starlink да генерира около 10 млрд. долара общи приходи от продажби през следващата година, засенчвайки бизнеса с изстрелване на ракети, писа по-рано Bloomberg.

Основаната през 2022 г. SpaceX притежава констелация от над 5000 сателита, които обикалят около Земята и предоставят високоскоростна интернет свързаност на клиенти в повече от 60 държави. Компанията обеща милиарди долари за изграждането на констелацията.

Starlink и конкуренти като по-младата Project Kuiper на Amazon се конкурират за пускането на хиляди допълнителни по-малки сталити, които обикалят около Земята в т.нар. ниска околоземна орбита. Идеята е да свързват места, които са прекалено отдалечени и нямат наземна широколентова връзка или тя е била прекъсната от природни бедствия или конфликти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 5 месеца
засега са предвидили опит за изстрелване на starship за петък ... тече усилена подготовка ... да видим , все още не е обявено официално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още