IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX очаква 15 млрд. долара приходи за 2024 г.

По-голямата част от тях ще дойде от Starlink

13:13 | 07.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

SpaceX е напът да генерира 9 млрд. долара приходи за тази година от бизнеса си с изстрелване на ракети и от Starlink, като приходите от продажби се очаква да достигнат около 15 млрд. долара през 2024 г., твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Приходите от продажби на Starlink, по-специално, се очаква да изпреварят и надхвърлят бизнеса с изстрелването на ракети през следващата година, след като продуктът стане достъпен в повече региони на света, казват източниците, пожелали да останат анонимни. По думите им тогава Starlink ще носи по-голямата част от приходите на SpaceX.

Данните дават рядък достъп до финансите на ръководената от Илон Мъск компания, която продава търговски услуги чрез своите ракети за многократно ползване, както и интернет, излъчван от констелация от сателити.

Освен това компанията има сделки с НАСА за транспортиране на астронавти до и от Международната космическа станция и за провеждане на мисии за снабдяване с провизии. Търговска оферта към SpaceX по-рано тази година оцени компанията на около 150 млрд. долара, писа Bloomberg по-рано.

SpaceX е напът да запише печалба от над 3 млрд. долара, като се изключат някои елементи, посочват част от източниците.

Представители на компанията, чието официално наименование е Space Exploration Technologies, не са отговорили на запитването за коментар.

Starlink предлага високоскоростна интернет връзка срещу месечна такса и еднократна такса за хардуера на наземния приемник, необходим за свързване към нейните сателити. По-рано Мъск заяви, че отделянето на Starlink в публична компания е възможно, тъй като паричните потоци стават все по-предвидими.

През следващата година се очаква Starlink да отговаря за над 10 млрд. долара от общите приходи, казва един от източниците. Мъск заяви, че ще има таван на това колко пари ще гененрира този бизнес, макар че Starlink в крайна сметка може да достигне приходи от 30 млрд. долара годишно.

Макар че финансовите детайли за SpaceX са оскъдни, Гуин Шотуел, президент и главен оперативен директор на SpaceX, по-рано тази година коментира, че компанията вече е постигнала положителен паричен поток за тримесечието. Миналата седмица Мъкс написа в социалната мрежа X, че Starlink е достигнала рентабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
товя му е плана от дамото начало... Старлинк да плаща масрафа на другите програми, строежи и разрушения от разни тестове, докато не станат и те печеливши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ggmahlrmqa
преди 5 месеца
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> http://gg.gg/ketobg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Nuclear man
преди 5 месеца
Щеше да е хубаво, ако илона мъскова не беше най-обикновен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
и понеже ще захрачат дежурните антиесчета ... това е европейският двигател метан-кислород за многократна употреба , с първи успешни тестове ... скоро и ракета ... https://***.esa.int/Enabling_Support/Space_Transportation/Future_space_transportation/Hot_summer_for_Europe_s_reusable_rocket_engine
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
било само държавна работа космическите изстрелвания ... :))) ... те , можело и по друг начин ... в росскомикс как дела ?! нови песнопойки ?! батута работи ли ?! чайниците са успяли да копират идеята за метан-кислород двигател и излитане и вертикално приземяване на ускорителя ... тия дни имаха успешен тест ... скоро и те ще имат ракета за многократно използване за товари на ниска околоземна орбита ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Vayk__
преди 5 месеца
Ако пробие със Спейсшипа, Старлинк няма да е за дълго основния източник на приходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още