IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският акселератор Icanpreneur бе оценен на 5 млн. евро в нов инвестиционен кръг

Привлечена е pre-seed инвестиция от 830 хил. евро, съобщава компанията

11:49 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Icanpreneur
Снимка: Icanpreneur

Българският акселератор чрез софтуер (Accelerator-as-a-Software) Icanpreneur обяви, че е привлякъл pre-seed инвестиция от 830 хил. евро при оценка от над 5 млн. евро. Кръгът е воден от Sofia Angels Ventures, като в него се е включила MFG Invest, настоящи и нови бизнес ангели, допълват от компанията.

Стартъпът насочва стартиращите технологични компании и продуктовите мениджъри в предприемаческия им път, използвайки софтуерна система. Новото финансиране е набрано малко повече от година след привличането на 200 хил. евро ангелско финансиране при оценка от 2,5 млн. евро.

За периода между двата рунда Icanpreneur е създала първа версия на своя акселератор чрез софтуер. Идеята му е да даде възможност на технологични предприемачи и продуктови екипи от целия свят да започнат от идея и да достигнат до пазарно успешен продукт. Чрез софтуера се извършва ефективно пазарно валидиране на първоначалните идеи и развитието им до такива, които отговарят на конкретни пазарни нужди.

Тази втора външна инвестиция за компанията е осигурена от Sofia Angels Ventures в ролята на водещ инвеститор, както и от MFG Invest, но са се включили и едни от най-успените български IT предприемачи като съоснователя на Telerik Светозар Георгиев, основателя на PhoneArena Пресиян Каракостов и основателя на SK-PSD Кристиян Демирев. Участвали са и съоснователят на Telerik Христо Косев, основателят на VertoDigital Зоран Арсовски, главният технологичен директор на Sentur Георги Атанасов и бившият старши продуктов мениджър на Coursera Емил Табаков.

По данни на Pitchbook рисковият капитал, инвестиран в глобален мащаб през третото тримесечие на 2023 г., достига 74 млрд. долара, спрямо 105,9 млрд. долара през същия период година по-рано. Сумата е с 65% по-малко от тази за четвъртото тримесечие на 2021 г., когато бяха записани рекордните 213,3 млрд. долара.

Въпреки завишените критерии и макроикономическата обстановка екипът на Icanpreneur доказа, че солидните компании, следващи структуриран подход към предприемачеството, могат да се радват на подкрепата на инвеститорите, пише в съобщение до медиите компанията.

"Стартъп революцията започна да излиза от своята романтична фаза. Основателите на компании започнаха да разбират, че откриването и решаването на смислени проблеми е повече от изкуство и енергия създадена от първоначалното вдъхновение. Те започнаха да прилагат по-систематичен и научен подход в създаването на продукти за доволни клиенти и да търсят технологични решения, за да бъдат много ефективни. Именно Icanpreneur предлага необходимия инструментариум, който да им помогне по-бързо да прогресират. Ние вярваме, че момента е много добър и екипът на компанията е правилният за тази мисия”, коментира Милен Иванов, управляващ партньор в Sofia Angels Ventures.

Icanpreneur планира да използва средствата за засилване на развитието на бизнеса в следващите 1-2 години както като продукт, така и по отношение на целеви пазари.

В началото на този месец екипът на компанията се разшири. Емил Табаков, който преди е работил в Coursera, стана старши продуктов мениджър, а Кристиян Цанов и Георги Бърнев заеха позициите съответно на ръководител по продажбите и маркетинга и водещ софтуерен инженер.

Icanpreneur посочва още, че в бъдеще ще обявява новите си отворени позиции в LinkedIn. Компанията иска да се възползва от бързо развиващия се пазар на нововъзникващи стартъпи, най-вече такива за изкуствен интелект, на пазарите в Централна и Източна Европа, в Европейския съюз, както и в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още