IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се прави бързо и успешно IT компания?

На какво учи IT предприемачите българската платформа Icanpreneur, коментира нейният основател и изпълнителен директор Веско Колев

16:32 | 06.06.23 г.

Основният проблем в предприемачеството днес е, че повечето предприемачи разчитат прекалено много на късмет и на усет. Това коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Веско Колев, основател и изпълнителен директор на българския стартъп Icanpreneur.

"Ние даваме структурирани процеси, сглобени много добре и подхранени от удобна платформа, която ги предоставя и всъщност хората, които го следват, имат по-висок шанс за успех", посочи той.

„Вярваме, че всеки може да стане предприемач, стига да положи нужните усилия и да има правилната подкрепа като процеси и стъпки. Човек трябва да е готов да се учи и да е с отворено съзнание”, каза мениджърът.

Колев потвърди, че Icanpreneur има мисия да подобри значително шансовете за успех на основателите на технологични стартъпи, като ги навигира в техния път. По думите му компанията прави това, като използва за база доказали се в практиката предприемачески процеси и чрез удобна софтуерна система помага на предприемачите да привличат по-лесно финансиране.

„Ние се позиционираме като бизнес ментор, който стои 24/7 до потребителите. Когато взимаш съвет от някой ментор, е много важно да слушаш какви са причинно-следствените връзки на съвета, който дава този ментор, защото не всеки успял предприемач има възможност да обясни успеха си”, изтъкна мениджърът.

Що се отнася до това, дали изкуственият интелект може да се окаже помощник на бъдещи IT предприемачи, Колев посочи, че изкуственият интелект ще повлияе по много различни начини. „Един от начините, който ние виждаме, е, че има адски много хора – над 750 хиляди, които тази година искат да създадат AI стартъп, което означава, че вече фокусът се измества не толкова върху големи компании, а малки компании, от които 85% са с до десет човека. Те могат да използват тази технология и да създават решения, които са фундаментално много по-мощни, отколкото са съществуващите преди това технологии. Само технологията обаче не е равна на бизнес”, обясни той.

По думите на Колев най-важното нещо, по което трябва да се работи, е всеки да има критично мислене, за да може да различава фалшивата информация.

Как съкратени програмисти стават предприемачи с продуктова компания в България? Какво е най-важното учение, за да станеш успешен предприемач? Какви са плановете на Icanpreneur за развитие, кои са пазарите, към които се стреми, и кога планира да реализира амбициите си да стане компания еднорог може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още