IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е пътят на предприемачите към международната сцена?

Компаниите, които инвестират в рисков капитал, не са активни и това вреди на предприемачите

22:22 | 01.06.23 г.

През последните десет години в България се наблюдават голям брой предприемачески инициативи, които излязоха и на международната сцена. Това е и причината една от най-големите мрежи за поддръжка и взаимопомощ между предприемачи да направи местна организация, наричана чаптър за Югоизточна Европа, а една голяма част от нейния борд се намира именно в България. Тази организация ще помогне на много стартъпи и начинания от последните години да излязат по-бързо на голямата сцена. 

Това коментираха Марк Стокли, председател на Световна предприемаческа организация за Европа, и Георги Георгиев, директор стратегически партньорства и обучения за Югоизточна Европа в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„В момента компаниите, които инвестират в рисков капитал, не са активни и това вреди на предприемачите, които се финансират именно от тях. Тези компании инвестират в бизнеси от сегашните си портфейли, но не търсят нови предложения за инвестиция. От друга страна, самите клиенти не са готови да търсят нови компании и поради това икономиката се забавя и се наблюдава тази предпазливост, заради която не се разработват нови проекти“, сподели Марк Стокли.

„Предприемачеството е „сила на доброто“, то е двигател на общия напредък. Всяка една голяма компания е започнала като поредния стартъп. Икономическият растеж и заетостта идват от предприемаческата енергия. То осигурява възможности и доходи на хората“, посочи той.

„Предприемачите в страната трябва да гледат извън границите на страната, защото България е хубав, малък пазар, но трябва да се роди амбицията за допир до международния“, посочи Георгиев.

„Когато има по-малка намеса от страна на държавата, тогава тази сфера се развива по-добре, но държавната подкрепа за развитие оказва положителна роля в някои случаи“, допълни той.

„Най-успешните предприемачи са на възраст между 40 и 50 години. Когато човек е по-млад, може да се чувства по-смел за нови начинания, но със сигурност не е толкова разумен, за да ги постигне. Пътят на един предприемач е труден, всички членове на организацията са се проваляли поне веднъж преди да достигнат върха, затова в тази сфера не е важна възрастта, по-важна е последователността“, коментира Георгиев.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още