IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba реорганизира облачния си бизнес, след като реши да не го отделя

Първите промени са в мениджмънта на звеното Cloud Intelligence

15:44 | 24.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Alibaba Group Holding прави първи стъпки в промяната на облачния си бизнес, започвайки с мениджмънта му. Целта е да съживи растежа и да бъде ключва сила в бума на изкуствения интелект (AI), след като отмени дългоочакваното отделяне на звеното на стойност 11 млрд. долара, пише Bloomberg.

Компанията нае трима нови директори, които да оглавят основните бизнес линии в рамките на Alibaba Cloud Intelligence. Двама от тях ще се отчитат директно пред главния изпълнителен директор Еди Ву, коментира запознат източни. Ключова част от тези линии е т.нар. публичен облак – частта от вътрешни облачни услуги, насочена към корпоративни клиенти в Китай – която ще бъде ръководена от Лиу Уейгуан, твърди източник на Bloomberg, пожелал да остане анонимен.

Ходът, целящ да върне пазарния дял, изгубен от подкрепяните от държавата конкуренти, се случва една седмица, след като Alibaba се отказа от плана да отдели и да листне Cloud Intelligence, разочаровайки инвеститорите. Промяната в курса доведе до разпродажба за 24 млрд. долара на акциите на компанията само за два дни. Реогранизацията изяснява кой на кого ще се отчита след година на управленски сътресения, започнали с напускането на бившия президент Джеф Джан през 2022 г. Alibaba Cloud остана без дългосрочен главен изпълнителен директор. Даниел Джан пое за кратко управлението на бизнеса, след като се оттегли като изпълнителен директор на Alibaba през юни, преди внезапно да напусне около три месеца по-късно.

Двама други старши мениджъри се присъединяват към Лиу във висшето ръководство, като ще управляват по-малките подразделения за хибридни облачни услуги и облачна инфраструктура. Тримата са ветерани в бизнеса. В момента Ву е временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и председател на облачното звено.

Alibaba Cloud не е отговорила на изпратеното ѝ запитване за коментар.

Облачният бизнес стои в сърцето на инициативите на Alibaba, свързани с изкуствения интелект. Компанията пусна собствен голям езиков модел, наречен Tongyi Qianwen. Освен това инвестира в стартъпи като Zhipu AI и Baichuan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още